Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Anadolija; Objavila: J.B.Č. ]

18. 08. 2018. 16:21 >> 19:08

SVJETSKI LIDERI

"Afrika i svijet su izgubili posebnu osobu"

Širom Afrike vlada šok i tuga zbog smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) i dobitnika Nobelove nagrade za mir Kofi Anana, prenosi agencija Anadolija.

Annan je preminuo danas u 80. godini života.

"Afrika i svijet su izgubili posebnu osobu", saopšteno je iz Fondacije Nelson Mendela.

Riječi saučešća uputili su mnogi afrički lideri uključujući i predsjednika Kenije i Južnoafričke Republike Uhurua Kinijatua i Kirila Ramafosua.

Nigerijka Amina Mohamed, zamjenica generalnog sekretara UN-a, napisala je na Tviteru da je Annan dao glas nemoćnima. Zvala ga je njenim prijateljem, herojem i inspiracijom.

Povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je kazao da se divio tom čovjeku.

Iz Kremlja je porodici upućeno saučešće navodeći da će čuvati uspomenu na njega.

"Iskreno sam se divio njegovoj mudrosti i hrabrosti, kao i njegovoj sposobnosti da donosi izbalansirane odluke čak i u najtežim i kritičnim okolnostima", napisao je Putin.

Ogromnim svjetskim liderom i nepokolebljivim borcem za mir, pravdu i vladavinu prava, Annana je nazvao i iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Javad Zarif.

"Počivaj u miru, dragi moj prijatelju", poručio je Zarif.

Riječi saučešća uputili su i francuski predsjednik Emanuel Makron, britanska premijerka Tereza Mej, kao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Kofi Anan i Ujedinjene nacije su dobili Nobelovu nagradu 2001. godine za njihov doprinos boljoj organizaciji i miru u svijetu.

Anan je svoju karijeru započeo 1962. godine u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Od 1972. do 1974. godine bio je direktor turizma u Gani. Od 1987. držao je neke od najvažnijih položaja u UN-u, uključujući mjesto pomoćnika glavnog sekretara. U 1990-im je bio zadužen za mirovne operacije, a od oktobra 1995. bio je posebni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju.

Savjet bezbjednosti UN je 13. decembra 1996. imenovalo Anana za generalnog sekretara. Mandat mu je obnovljen 2002. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније