Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

26. 07. 2018. 08:56 >> 08:53

HIPERINFLACIJA

Venecuela skida pet nula sa domaće valute

Predsjednik Venecuele, Nikolas Maduro najavio je sinoć da će Venecuela uskoro skinuti pet nula sa svoje valute "bolivar", u trenutku kada Međunarodni monetarni fond upozorava da bi inflacija u toj zemlji mogla da dostigne milion procenata ove godine.

"Dvadesetog avgusta počinje plan ekonomskog oporavka sa monetarnom konverzijom od pet nula manje", rekao je Maduro na sastanku svog kabineta.

Prvobitno je predsjednik najavio štampanje novih novčanica sa tri nule manje, što je trebalo da stupi na snagu 4. avgusta. Puštanje nove novčanice već je jednom bilo odloženo, trebalo je da izađe 4. juna, na zahtjev centralne banke.

Prema Maduru, mjere koje je najavio imaju za cilj da "olakšaju finansijske transakcije" i zaštite domaću valutu bolivar.

"Pet nula manje da bismo imali novi stabilni finansijski i monetarni sistem", rekao je venecuelanski šef države.

Maduro smatra da su ekonomska kriza i hiperinflacija u njegovoj zemlji posljedica "ekonomskog rata" koji vode venecuelanska desnica i SAD da bi njega svrgnuli s vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније