Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ B92.net ]

06. 03. 2018. 10:19 >> 10:34
4

POKRENUTA ISTRAGA

HRV: U ruskom sirotištu siluju djecu

Sedam dječaka, mlađih od 14 godina, bilo je zlostavljano i silovano u ruskom sirotištu za djecu sa smetnjama u razvoju, navodi Hjuman rajts voč.

Tu organizaciju kontaktirao je advokat jednog od dječaka, koji je rekao da su se silovanja dogodila u sirotištu "Lazurnenskaja Residental Kortektiv Skul" koja se nalazi u ruskom regionu Čelabinsk, a da su djecu ometenu u razvoju zlostavljali osoblje sirotišta, ali i posjetioci.

Hjuman rajts voč navodi da se dječaci sada nalaze na sigurnom, u hraniteljskim porodicama.

HRV na svom sajtu, u tekstu čiji je autor Kejtlin Martin, navodi da su o ovom slučaju pisali i neki ruski mediji, koji su naveli su djeca govorila o čovjeku “Sergeju” koji ih je često, u društvu drugih muškaraca, vodio na pecanje na obližnje jezero, gdje su bili silovani.

Dječaci su takođe rekli da je u silovanju učestvovalo i osoblje sirotišta, kao i da su zlostavljana i druga djeca, u prostorijama sirotišta pred kojima su stariji muškarci izvodili "seksualne činove" i djeci davali novac.

Prema riječima advokata Andreja Lepiokina, koji ispred nevladine organizacije “Zona prava” zastupa sedmoricu zlostavljanih dječaka, pokrenuta je istraga i jedna osoba je već uhapšena.

Navodno je i guverner te oblasti rekao da istraga mora biti sveobuhvatna i da ne smije biti “propusta”.

Prema izvještajima HRV-a, ta djeca nemaju ni adekvatnu njegu, ishranu, ali i ono najvažnije, socijalizaciju koja je najneophodnija za njihovo liječenje.

Zato bi ova istraga morala da ide do kraja kako bi se osiguralo da se takvi i slični događaji u Rusiji ne ponove i da djeca budu sigurna u domovima u kojima su smještena, zaključuje HRV.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније