Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

11. 02. 2018. 11:00 >> 11:06

IZ BOLNICE SAOPŠTILI

Ranjeni izraelski pilot bolje

Stanje pilota koji je zadobio ozbiljne povrede nakon što je iskočio iz borbenog aviona F16 na udaru snažne sirijske protivvazdušne vatre poboljšano je, saopštila je danas bolnica u Haifi na sjeveru Izraela.

Direktor jedinice za intenzivnu njegu Jaron Bar-Lavi je rekao da je pilot pri svjesti i da se njegovo stanje sada opisuje kao umjereno, prenijeli su izraelski mediji, nakon sinoćnih izvještaja na društvenim mrežama da je pilot podlegao povredama. Drugi pilot, koji je takođe iskočio iz aviona, zadobio je lakše povrede.

Avion je pao na sjeveru Izraela. Izraelske vazduhuplovne snage izvele su niz napada na sirijske i iranske mete u Siriji nakon što je oboren iranski dron koji se infiltrirao u izraelski vazdušni prostor.

Bili su to najjači udari Izraela na susjednu Siriju od početka građanskog rata 2011. i najrazorniji vazdušni napad na tu zemlju poslije više decenija, navodi Asošiejted pres.

Izraelska vojska je saopštila da je uništila dron i mjesto sa kog je lansiran kao i četiri dodatne iranske pozicije i osam sirijskih, uključujući glavnu sirijsku vojnu komandu i kontrolni bunker.

Sirijska opservatorija za ljudska prava koja nadgleda rat u Siriji preko mreže aktivista na terenu saopštila je danas da je najmanje šest sirijskih vojnika i pripadnika stranih milicija poginulo u izraelskim udarima.

Izraelski ministar Izrael Kac, zadužen za obavještajne poslove, izjavio je danas da su mete napada bila "skrivena mjesta", a da Izrael "ima obavještajne agencije i sposobnost da sazna sve što se tamo događa" i da je to juče potvrdio.

U jučerašnjem napadu izraelski avioni su se suočili s jakom sirijskom protivavionskom vatrom. Ostatke jedne rakete zemlja-vazduh SA-5 jedan Izraelac je našao u dvorištu svoje kuće. Stanari su čuli zvižduk i vlidjeli trag dima i zatim veliki predmet koji pada s neba. Pad je bio bučan ali eksplozije nije bilo.

Izrael nije zvanično potvrdio da li je avion oborila neprijateljska vatra, ali su neki izraelski mediji tako objavili, dok su drugi naveli da su piloti iskočili kada su vidjeli da je raketa locirala njihovu letjelicu. Ako je avion zaista oboren, to je prvi slučaj od Prvog libanskog rata 1982. 

Izrael je godinama nastojao da ne bude uvučen u sukob u Siriji, ali je u više navrata napadao konvoje oružja iz te zemlje navodno namijenjenje libanskom proiranskom Hezbolahu. Takođe je oborio nekoliko sirijskih dronova koji su pokušali da se ubace u izraelski vazdušni prostor.

Obaranje iranskog drona i vazdušni udari na iranske položaje označavaju, međutim, dramatičnu eskalaciju odmazde Izraela, konstatuje AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније