Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

06. 11. 2017. 12:07 >> 11:41

PREKO MALTE

Bono investirao u litvanski šoping centar

Irski muzičar Bono, frontmen grupe U2, kupio je dionice litvanskog tržnog centra preko kompanije na Malti gdje strani investitori plaćaju pet odsto poreza na profit, pokazali su "Rajski papiri".

Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara juče je objavio "Rajske papire" koji pokazuju kako svjetska finansijska elita koristi of šor kompanije da plati manje poreze.

List Gardijan, partner Konzorcijuma, prenio je da je muzičar, čije je pravo ime Pol Hjuson, bio investitor u malteškoj kompaniji Njud estetjs (Nude estates) koja je kupila tržni centar u Litvaniji za 5,8 miliona eura 2007.

Posao s litvanskim šoping centrom je 2012. prebačan na kompaniju Njude estejts 1 na britanskom ostrvu Gernzi u La Manšu.
Na Malti strani investitori plaćaju porez na profit od pet odsto. Na Gernziju nema poreza na profit kompanija, mada se potom na novac prebačen u Veliku Britaniju ili Irsku plaća porez.

Portparolka irskog muzičara je rekla da je Bono bio "pasivan, manjinski investitor" na Malti koja je dio EU. Dodala je takođe da je bio "pasivan, manjinski investitor" i u kompaniji na Gernziju.

Bono je i ranije bio na meti kritika zbog načina na koji je izbjegavao da plaća visoke poreze. On je 2015. rekao da je U2 "platio bogatstvo u porezima" i da je grupa odlučila da angažuje "neke pametne ljude" u pokušaju da budu "razumni" u plaćanju poreza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније