Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R. [ Beta ]

06. 11. 2017. 11:34 >> 11:03
5

PUTEM TRAMPOVOG ZETA

Rusija investirala u Fejsbuk i Tviter

Dvije ruske državne institucije su investirale značajna sredstva u Fejsbuk i Tviter putem poslovnog saradnika Džareda Kušnera, savjetnika i zeta predsjednika SAD Donalda Trampa, prenosi britanski Gardijan.

Investicije su išle preko ruskog tehnološkog magnata Jurija Milnera koji posjeduje udio u kompaniji u kojoj je Kušner suvlasnik.

To otkriće će izvjesno izazvati zabrinutost oko ruskog uticaja na američku politiku i ulogu društvenih mreža u prošlogodišnjim predsjedničkim izborima. Takođe, to bi moglo dovesti do novih pitanja i za kompanije i za Kušnera.

Aleksander Veršbou, ambasador SAD u Rusiji u vrijeme Džordža Buša Mlađeg i u NATO u vrijeme Bila Klintona, kaže da su ruske državne institucije često bile korišćene kao "alatke Putinovih političkih projekata".

Prema njegovim riječima, otkriće je zabrinjavajuće u svjetlu pokušaja Moskve da uzdrma američku demokratiju i javnu debatu.

"Očigledno je da je postojao širi plan, uprkos Putinovim uvjeravanjima u suprotno", naveo je Veršbou.

Detalji o investicijama su iznijeti u okviru miliona procurjelih dokumenata nazvanih "Rajski papiri".

Milner je naveo da Fejsbuk i Tviter nijesu znali da novac za investicije potiče od državne VTB banke i finansijskog ogranka naftne i gasne kompanije Gasprom. Kušnerov portparol nije komentarisao navode.

Dokumenti pokazuju da je VTB banka 2011. u Tviter investirala 191 milion dolara, dok je u isto vrijeme Gasprom investholding finansirao netransparentnu ofšor kompaniju koja je sa svoje strane finansirala posrednika u čijem posjedu je bilo oko milijardu dolara u akcijama Fejsbuka.

Novac je tekao kroz investicione posrednike pod Milnerovom kontrolom.

On je 2015. investirao u njujoršku startap kompaniju u vlasništvu Kušnera i njegovog brata. Kušner to vlasništvo nije odmah objavio kada je prihvatio posao u Bijeloj kući.

Jurij Milner je svojevremeno bio savjetnik ruske vlade za tehnologiju, a investirao je sedam milijardi dolara u više od 30 internet kompanija, uključujući Airbnb, Spotify i kineske trgovačke kompanije Alibaba i JD.com.

On je više puta navodio da novac VTB banke nije kupio uticaj u Tviteru i da nije znao da Gasprom investholding stoji iza udjela u Fejsbuku. Ti poslovi su, kako kaže, samo mali dio njegovog portfolija i učinjeni su u vrijeme boljih odnosa SAD i Rusije.

Milner poriče da je saradnik Džareda Kušnera. Kako tvrdi, u Kušnerovu firmu je investirao iz ekonomskih razloga i spori da su ikada sarađivali.

On tvrdi da je Kušnera sreo samo jednom, na koktelima, i da nije umiješan u političke aktivnosti.

Trampov ministar posluje s Putinovim zetom 

Američki ministar trgovine Vilbur Ros posjeduje udio u kompaniji koja posluje s proizvođačem gasa koji je dijelom u vlasništvu zeta ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodi se u "Rajskim papirima". 

Prema podacima Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), Ros ima udio u špediterskoj firmi Navigejtor holdings među čijim glavnim klijentima je petrohemijski proizvođač Sibur. Zet ruskog predsjednika Kiril Šamalov posjedovao je 20 odsto vlasništva te kompanije, mada je sada njegov udio u vlasništvu mnogo manji, navodi agencija AP.

Portparol Ministarstva trgovine Džejms Rokas rekao je da Ros nikada nije upoznao Šamalova, kao i da je podržao sankcije koje je administracija predsjednika SAD Donalda Trampa uvela Rusiji. Dodao je da se američki ministar trgovine povukao iz špediterskog posla i da je ispunio "najviše etičke standarde".

Rosovo poslovanje ponovo otvara pitanje veza američke i ruske administracije, teme koje je prije nekoliko mjeseci bacila sjenku na Bijelu kuću i koja je u fokusu specijalnog istražitelja Robert Mulera koji ispituje navode o vezama Moskve i Trampovog tima.

Nije objavljeno koliko je partnera imao američki ministar odbrane niti kako su dijelili zaradu, navodi AP.

Grupa od 400 novinara iz 67 zemalja otkrila je 13,4 miliona tajnih dokumenata s detaljnim dokazima o utaji poreza visokih zvaničnika i preduzeća u svijetu.

Curenje tih informacije prvobitno je preuzeo list Zidojče cajtung, koji je naveo da većina dokumenata dolazi iz ofšor advokatske kuće Eplbaj (Appleby), osnovane na Bermudama. Ta kompanija je u oktobru saopštila da su njeni podaci hakovani.

Dokumenti nazvani "Rajski papiri" (Paradise Papers) pokazuju da su na spisku o utaji poreza predstavnici administracije američkog predsjednika Donalda Trampa kao i ruska preduzeća.

Na spisku kompanija se nalaze kompanije Najk (Nike), Epl (Apple), Uber i Fejsbuk, kao i irski pjevač Bono, ali i britanska kraljica Elizabeta.

List Zidojče cajtung je 2016. prenosio detalje afere takozvanih "Panamskih dokumenata".

Politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalazilo se na spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak Fonseka" sproveo istragu o ofšor poslovanju svjetske elite.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније