Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

08. 09. 2017. 21:43 >> 21:19

ZAHAROVA OCJENJUJE

"SAD destabilizuju svjetski poredak"

SAD destabilizuje odnose s Moskvom, kao i svjetski poredak, krši osnove diplomatskog imuniteta, a moguće je i da podmeće dokumenta u kampanji protiv Rusije, kazala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Ovakvo ponašanje je neprikladno za subjekta međunarodnog prava i trajnog člana Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Nažalost, ovo prijeti da postane nova američka tradicija, ne incident. Vjerujemo da SAD destabilizuje ne samo rusko-američke odnose već i međunarodni poredak", rekla je Zaharova.

Ona smatra da i u vremenima najgorih kriza, diplomatski imunitet dozvoljava državama da održe civilizovan kontakt.

"Diplomatski imunitet, pogotovo imunitet diplomatskih objekata odnosi se na pravila igre uvijenih u međunarodno pravo. Kada i najveće krize izbiju, ta pravila dozvoljavaju državama da održe civilizovane odnose. To je ključni izraz - čak i kada najgore krize i ratovi izbiju i kada se prekinu diplomatski odnosi. Kako graditi dijalog i odnose ako vaš partner krši dogovor nakon što ga je prihvatio, time što je subjekt međunarodnog prava", rekla je Zaharova, prenosi TAS.

Portparolka smatra da nije isključena i mogućnost da su pripadnici Federalnog istražnog biroa (FBI) podmetnuli dokumenta u ruskom konzulatu u San Francisku kako bi izazvali provokacije.

"Izgleda kao da američke obavještajne službe pokušavaju da organizuju anti-rusku provokaciju i možda podmetnu kompromitujuće materijale u zgradi, a potom ih u budućnosti otkriju. Nemamo pojma šta sada rade. Posebna oprema je instalirana, neki radovi su u toku. Niko nikoga nije informisao naravno", kaže Zaharova.

Moskva razočarana postupcima Kim Jong Una

Govoreći o Sjevernoj Koreji ona je rekla da je Rusija veoma razočarana postupcima Sjeverne Koreje.

"Situacija na Korejskom poluostrvu znatno se pogoršala nakon što je Pjongjang najavio termonuklearno testiranje 3. septembra", navela je Zaharova dodajući da je Moskva razočarana očiglednim kršenjem međunarondih dogovora protiv globalnog razvoja nukelarnog oružja i važećih rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Mi vjerujemo da je militarizacija regiona s obje strane, pod izgovorom da tako osiguravaju sopstvenu bezbjednost, ekstremno opasna, poručila je Zaharova, dodajući da ishod trke sa naoružavanjem, obostranih prijetnji, vojnih vježbi i raketnih i nuklearnih testova, može da bude samo potpuni oružani regionalni sukob.

"Ubijeđeni smo da je politika maksimalnih mjera, uključujući i sankcije, prema Sjevernoj Koreji iscrpljena. Ovo smo rekli više nego jednom. Jasno je da će vojna katastrofa u sjeveroistočnoj Aziji povući i humanitarnu propast unutar Sjeverne Koreje", uvjerena je Zaharova, koja smatra da je ključno da se ovakav neprihvatljiv scenario preventivno spriječi.

Zbog toga je pozvala svetske stručnjake da pruže svoj maksimum i da podstaknu sve strane koje su uključene u konflikt na dijalog. "Mi aktivno radimo da sve strane na različitim nivoima nađu mirovno rješenje za probleme na Korejskom poluostrvu", rekla je Zaharova.

Tim povodom, dodala je, Moskva pozdralja svaku mirovnu inicijativu i zainteresovanost država koje žele da budu posrednici ili da obezbijede platformu za pregovore.

"Napominjemo i da je rusko-kineska inicijativa samo putokaz za smirivanje krize na teritoriji Korejskog poluostrva, i da smo otvoreni za nove predloge i akcije. U ovom trenutku nema alternative", rekla je Zaharova, a prenosi TAS.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније