Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

04. 09. 2017. 10:16 >> 09:46
1

NAKON SASLUŠANJA

Moguća optužnica protiv Sare Netanjahu

Očekuje se da supruga izraelskog premijera Sara Netanjahu bude optužena nakon saslušanja da je prevarom prisvojila 400.000 šekela (111.851 dolara), javljaju danas izraelski mediji.

Vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mendelblit će je za nekoliko sedmica obavijestiti o optužbama protiv nje, navodi izraelski list Harec.

Sara Netanjahu se navodno sumnjiči, između ostalog, da je poručivala hranu za zvaničnu rezidenciju iz restorana, privatne večere prikazivala kao državne, što je protiv propisa i prikrivala da je to činila.

Sara Netanjahu i njen suprug optužili su međutim bivšeg zaposlenog u rezidenciji Meni Naftalija, koji trenutno prevode proteste protiv premijera, za lažno prikazivanje troškova rezidencije.

Na mitingu prošle nedjelje Netanjahu je takođe optužio Naftalija da je krao hranu iz te rezidencije,ali je jedan visoki policijski zvaničnik, komentarišući visoke troškove, rekao da je to počelo prije nego što se Naftali zaposlio tamo i nastavilo se nakon što je otpušten.

Sara Netanjahu je porekla te optužbe.

Prije mjesec dana na mitingu pristalica svoje konzervativne partije Likud Netanjahu je istragu označio bavljenjem nevažnim pitanjima.

"Oni se bave najvažnijim stvarima na svijetu, proceduri zamjene sijalice, porcijom hrane, šoljicom čaja koja je poslužena njenom ocu, pravednom čoveku, na samrtnoj postelji", rekao je tada Netanjahu sarkastično, aludirajući valjda na optužbe da se njega njegovog tasta plaća od para poreskih obeveznika.

Vrhovni tužilac odlučio da se bavi slučajem rezidencije iako Netanjahuova supruga nije zvanično javni službenik.

Odluka o podizanju optužnice protiv Netanjahuove supruge u takozvanoj "aferi rezidencije" biće, kako se očekuje, prvi u seriji poteza narednih mjeseci u slučajevima u kome su Netanjahu i ljudi bliski njemu osumnjičeni.

Policija bi mogla podnijeti preporuku o podizanju optužnice u decembru u takozvanom "Slučaju 1000" u kome je premijer osumnjičen da je nezakonito primao poklone od bogatih biznismena, uključujući holivudskog producenta Arnona Milhana i "Slučaju 2000" u kome se sumnjiči da je pokušao da se dogovori s izdavačem tiražnog izraelskog lista Jediot ahronota da on njemu povoljno izvještava u zamjenu za smanjene uticaja besplatnog dnevnika Izrael hajom.

U posljednjih nekoliko nedjelja bivši Netanjahuov šef kabineta Ari Harou je pristao da bude državni svjedok što se smatra vrlo značajnim za taj slučaj i njegovo svjedočenje bi moglo da izmijeni prirodu sumnji protiv Netanjahua od prevare i izneveravanja povjerenja u primanje mita.

Trenutno se vodi još jedna istraga u "Slučaju 3000", odnosno sumnji na korupciju u kupovini podmornica od Njemačke. Netanjahu se za to ne sumnjiči, ali je njegov advokat i rođak David Šimron, koji je predstavljao Mihaela Ganora posrednika sporazumu, pod istragom.

Netanjahu je porekao da je znao da je Šimron predstavljao Ganora i tvrdi da nikada o tome nije s njim razgovarao. Ganor je takođe postao državni svjedok, ali je nejgovo svjedočenje pod embargom.

Istraga protiv Netanjahua vodi se na najvišem nivou u policiji i uključuje šefa policije Ronija Alšeiha.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније