Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

31. 07. 2017. 23:01 >> 22:32
1

NAKON SPORNIH IZBORA

EU zabrinuta zbog demokratije u Venecueli

Evropska unija (EU) izrazila je danas zabrinutost zbog "sudbine demokratije" u Venecueli gdje su u nedjelju održani izbori za članove Ustavotvorne skupštine, koje je kritikovala međunarodna zajednica i osporila opozicija.

"Evropska komisija izražava ozbiljnu sumnju da će izborni rezultati biti priznati. Ustavotvorna skupština, izabrana u sumnjivim i u nekim slučajevim nasilnim oklonostima, ne može da bude dio rješenja" krize u Venecueli, izjavio je neimenovani portparol EU.

EU je osudila upotrebu sile tokom protesta, dok je Španija kao članica Unije ranije danas saopštila da neće priznati odluke nove skuptšine jer ne predstavlja većinsku volju građana.

Tokom glasanja, koje je opozicija bojktovala uz obrazloženje da je namijenjeno jačanju vlasti Nikolasa Madura čiji predsjednički mandat ističe 2019. godine, zabilježeno je nasilje u kojem je poginulo deset osoba. Broj poginulih od početka talasa protesta u Venecueli koji je počeo 1. aprila, popeo se sad na 120.

Ustavotvorna skupština sa 545 članova, koja će u sredu održati prvu sjednicu, vladaće zemlje na neodređeni period i moći će da raspusti sadašnji parlament u kojem većinu ima opozicija. Ta skupština će sastaviti novi Ustav koji će zamijeniti onaj koji je 1999. godine usvojio tadašnji predsjednik Ugo Čaves.

Opozicija je danas pozvala svoje pristalice na nove proteste.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније