Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: B.V. [ Beta, Anadolija ]

04. 09. 2016. 11:23 >> 12:14
11

KANONIZACIJA U VATIKANU

Majka Tereza proglašena za sveticu

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo proglasio je Majku Terezu svetom.

 

Snažan aplauz je odjeknuo na Trgu svetog Petra čak i prije nego što je papa Franjo završio izricanje obreda kanonizacije na početku mise.

Hiljade hodočasnika okupilo se danas na Trgu svetog Petra kako bi prisustvovali kanonizaciji Majke Tereze, slavnoj katoličkoj misionarki koja je svoj život posvetila pomaganju siromašnima i ranjenima, zidanjem skloništa i bolnica za najsiromašnije, pomagajući materijalno i duhovno.

Tokom cijele noći, hodočasnici su se molili stojeći u blizini crkava, a pred zoru su krenuli ka Vatikanu, pod jakim mjerama bezbjednosti, gdje je okupljeno najmanje 100.000 vjernika.

Papa Franjo je u svom obraćanju okupljenima na Trgu Svetog Petra rekao da je Majka Tereza bila milosrdna svetica koja je branila živote nerođenih, bolesnih i napuštenih.

Prema njegovim riječima, ona je "posramila" svjetske lidere zbog "zločina siromaštva koji su stvorili".

U govoru o monahinji koja je posvetila život brizi o siromašnima, papa je kazao da je Majka Tereza uzor za sve hrišćane.

"Sveta Tereza je proživela život služeći onima koji su bili potrošeni, ostavljeni da umru sa strane i vidjela je u njima dostojanstvo koje im je Bog podario", rekao je on.

Papa Franjo je dodao da se "glas čuvene humanitarke čuo pred svjetskim silama, tako da oni mogu prepoznati svoju krivicu za zločine siromaštva koje su sami stvorili".

"Majka Tereza predstavlja model slobodne ljubavi koja je garantovana svima, bez obzira na vjeru ili rasu", naveo je papa.

Papa Franjo će, slijedeći korake Majke Tereze, podijeliti pice za oko 1.500 beskućnika koji su se okupili u Vatikanu povodom njene kanonizacije.

Beskućnici, od kojih većina živi u smještajima Majke Tereze, koje danas vode njene sljedbenice Sestre milosrdnice, sinoć su krenuli autobusima iz cijele Italije ka Rimu, kako bi učestvovali na današnjoj misi.

TV-prenos kanonizacije koju će obaviti papa, pratio se na ogromnim ekranima u Kalkuti.

Rođena 1910. u albanskoj porodici u Skoplju, kao Anjeze Gondže Bojadžiu, i umrla 5. septembra 1997. u sedištu svoje misije u Kalkuti, Majka Tereza, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1979. godine, u Indiji je 1950. godine osnovala misiju milosrđa koja sada ima 5.000 monahinja koje, posvećene siromašnima, i same žive u velikoj nemaštini.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније