Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 04. 2014. 12:47 >> 12:47

DO OKTOBRA

Sarajevo dobija spomenik Majci Terezi

Grad Sarajevo bi do oktobra trebalo da dobije spomenik Majci Terezi i to ispred crkve Svetog Josipa u naselju Marijin Dvor.

 

Inicijativu za davanje saglasnosti za lokaciju na kojoj će kip biti postavljen, a koji će biti identičan onome u Prištini, SKupštini grada Sarajeva uputio je ambasador Albanije u BiH Flamur Gaši zajedno sa predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" prof. dr Franjom Topićem.

Podršku inicijativi pružila je i Vrhbosanska nadbiskupija, kao i sam Vinko kardinal Puljić, nadbiskup i metropolit vrhbosanski.

Kip Majke Tereze biće visine oko dva metra, i riječ je o poklonu ambasadora Gašija gradu Sarajevu i građanima Bosne i Hercegovine sa nekoliko njegovih prijatelja. 

“Svaki čovjek hoće nešto da ostavi iza sebe kada ide van zemlje. Krajem maja navršava se četiri godine moga mandata i volio bih da imam nešto svoje u BiH. Spomenik Majci Terezi je nešto veliko i za mene, BiH, ali i za sve ljude dobre volje. Na milione je onih koji obožavaju rad Majke Tereze. Postavljanje spomenika baš u Sarajevu je najbolja poruka za cijeli region. Ona je rođena kao Albanka, ona je bila dio svih nas radeći dobro za cijeli svijet”, naglasio je ambasador Gaši za agenciju Anadolija.

Spomenik Majci Terezi u Sarajevu biće 12. po redu. Slični su podignuti u Njujorku i Detroitu u Sjedinjenim Američkim Državama, Tirani, Prištini, Skoplju, Tuzima...

Inače, Majka Tereza rođena je u Skoplju, 26. avgusta 1910. godine, koje je tada bilo u sastavu Osmanskog carstva, a umrla je u Kalkuti, u Indiji,  5. septembra 1997. Bila je časna sestra albanskog porijekla. Vi[e od 45 godina služila je siromašnima, bolesnima...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније