Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

01. 09. 2016. 09:37 >> 09:17

POVUKLI AMBASADORA

Napetost između Brazila i Venecuele zbog Rusef

Vlada novog predsjednika Brazila Mišela Temera je prošle noći pozvala na konsultacije svog ambasadora u Karakasu, poslije odluke Venecuele o zamrzavanju diplomatskih odnosa u znak protesta zbog sinoćnog opoziva predsjednice Brazila, ljevičarke Dilme Rusef.

"S obzirom na okolnosti, brazilska vlada je odlučila da svog ambasadora pozve na konsultacije u Karakasu", piše u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova koje kaže da žali i jer "vlade Bolivije, Ekvadora i Kube ne razumijeju događaje" u Brazilu.

Venecuela je sinoć povukla ambasadora i zamrzla diplomatske odnose s Brazilom odmah poslije opoziva predsjednice Dilme Rusef u Senatu Parlamenta Brazila.

Vlasti u Karakasu su ocijenile da je smenjivanje brazilske predsjednice "parlametarni puč" i dodale da je zato povlačenje njihovog ambasadora iz Brazila "konačno".

U saopštenju se takodje navodi da politički proces protiv Dilme Rusef krši brazilski Ustav i da je deo "napada oligarha" na ljevičarske pokrete u Latinskoj Americi.

Venecuela i Brazil su poslednjih godina bili saveznici, na čelu sa ljevičarskim liderima.

Brazilski senat izglasao je opoziv brazilske predsjednice zbog kršenja budžetskih propisa i malverzacija, čime je okončana višemjesečna politička kriza koja je paralisala Brazil.

Sada već bivša brazilska predsjednica je oštro kritikovala senatore koji su glasali za njeno smjenjivanje, ocenivši da su bacili 54 miliona brazilskih glasova.

Potpredsjednik Brazila Mišel Temer, koji je upravljao Brazilom od maja, kada je Rusef suspendovana, odmah po njenom smjenjivanju je položio zakletvu d bi u svojstvu predsjednika završio njen mandat koji traje do 2018. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније