Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ objavio I.Š. ]

04. 07. 2016. 10:16 >> 10:30

FICO I SOBOTKA

"Više Evrope" ili "Bolja Evropa"?

Poljska vlada ne može da računa na Češku i Slovačku koja predsjedava od 1. jula za svoj radikalni projekat reforme EU nacionalnih država sa velikim ovlašćenjima.

 

 

 

Slovački premijer Robert Fico i češki Bohuslav Sobotka založili su se za zlatnu sredinu, a isključili takve radikalne reforme kakva je Poljska po kojoj bi EU bila okupljena samo oko jedinstvenog tržišta, dotacija siromašnijim članicama, otvorenih granice za poljske gastarbajtere i druge evropske, ali zatvorenih za izbjeglice van EU.

Na svom kongresu ovog vikenda vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog ovog vikenda usvojila je rezoluciju u kojoj traži da poljska vlada predloži u Briselu reformu Evropske unije i to da se izmijene čak i osnovni sporazumi ili napravi potpuno novi.

Nadležnosti bi se prenijele više na Evropski savjet i nacionalne parlamente a Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu trebalo bi da bude oduzeto pravo da se miješa u unutrašnje stvari, čak i kada su u pitanju osnovne vrijednosti EU kao što je pravna država ili demokratija, što je mehanizam koji je zbog sistemskog ugrožavanja pravne države i Ustavnog suda od strane poljskih vlasti pokrenula zimus protiv Poljske EK.

"Umjesto parole ´više Evrope´treba da idemo po paroli 'Evropa mnogih naroda'", obavezuje rezolucija jednopartijsku konzervativnu vladu premijerke Beate Šidlo. "Ima zemalja koje kažu hajde sve da mijenjamo, neko neće da mijenja ništa i postoje zemlje kao zlatna sredina, to smo mi, koji kažemo nije sve u redu ali treba samo nešto mijenjati. Lično mislim da da ne moramo da se plašimo nikakvih esktremnih rjesenja", kazao je danas češkom javnom tv servisu ČT24 slovački premijer Robert Fico.

Slovački premijer koji okuplja 16. septembra šefove država i vlada 27 članica EU u Bratislavi na debatu o budućim smjernicama Unije, usprotivio se traženju krivaca za bregzit u Evropskoj komisiji i zahtjevima da se evropske institucije navrat nanos reformišu.

"Ne bi bilo ispravno kada bi odmah krenuli u velike izmjene institucija - Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Evropskog savjeta. Ja se jednostavno plašim da poslije toga što se desilo u Velikoj Britini sada u nekim zemljama nastaje pritisak protiv EU. Loše bi bilo kada bi ponudili samo da EK ima manje komesara ili EP poslanika. Treba da kažemo Evropljanim šta jeste EU i zašto ne treba da slušaju, da izvinete, budale koje viču likvidirajmo EU", kazao je Fico.

Češki premijer Bohuslav Sobotka takođe je danas izrazio nadu da se samit u Bratislavi neće svesti na debatu o institucijama EU a da nije potrebno praviti novi osnovni sporazum, već bi bilo dovoljno poštovati postojeći.

 

 

 

"Želio bih da se više poštuje autoritet Evropskog savjeta. Ne moramo da povećavamo i mijenjamo nadležnosti, dovoljno bi bilo da se poštuje da ako mi, recimo na ES odlučimo da neće biti izbjegličkih kvota, da onda EK ne može da predloži legislativu u kojima kvote ponovo jesu. I da ne mogu da se EK i EP dogovore i pregaze odluke ES", kazao je Sobotka.

Parole "Evropa mnogih naroda" koju predlažu evroskeptične poljske vlasti i parolu "više Evrope" članica, uglavnom starih koje smatraju da je odgovor dublja integracija, slovački premijer suprotstavio je parolu "bolja Evropa". "Interesantno je kako se menja govor. Do sada su svi govorili ´više Evrope´ a sada počinu ´bolja Evropa´...Mi treba da se zapitamo šta običan čovjek hoće od Evrope, šta treba da mu damo. A stavimo svi ruku na srce i zapitajmo se da li se živi negdje bolje nego u Evropi?

Teško ćemo naći region na svijetu sa takvim kvalitetom zivota kao u EU. Mi sami nekada vršimo vještački pritisak na EU", rekao je slovački premijer Fico. Dok poljski konzervativci na kongresu i u rezoluciji očekuju da bi Velika Britanija mogla da zaustavi Bregzit ili da se vrati u Uniju ako bi joj bila ponuđena Evropa reformisana prema evroskeptičnim zamislima Kačinjskog i bivšeg predsjednika Češke Vaclava Klausa i slovački i češki premijer odbili su tu mogućnost kao čisto teoretsku.

"Ne mogu da zamislim da se britanski političari ogluše o volju građana na referendumu", dodao je Sobotka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније