Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ R.B. ]

12. 04. 2024. 16:56 >> 16:56

FICO PONUDIO POMOĆ

"Upotreba vojne sile u Ukrajini grubo kršenje međunarodnog prava"

Predstavnici slovačke i ukrajinske vlade sastali su se juče u Mihalovcu, na istoku Slovačke. Predsjednik Vlade Slovačke Robert Fico poručio je da se teške odluke mogu donijeti kada se po strani ostave strah i predrasude, a uklone birokratske prepreke.

"Zamolio sam svoje ministre u kabinetu da prilikom pregovora sa ukrajinskim partnerima uzmu u obzir težinu zadataka sa kojima se moraju nositi članovi ukrajinske vlade u poređenju sa svojim slovačkim kolegama. Neka se uzdrže od tipičnog birokratskog pristupa koji nas ponekad sprečava da brzo donosimo odluke u Slovačkoj. Mislim da smo uspjeli, jer smo, ne samo danas, već i tokom pripreme zajedničkih dokumenata, od kojih je najvažniji zajednička mapa puta, pokazali da smo zainteresovani da budemo dobri susedi", dodao je slovački premijer.

Fico je tokom sastanka ponovio da je upotreba vojne sile u Ukrajini grubo kršenje međunarodnog prava i naglasio da je toj zemlji potrebna pomoć i solidarnost.

On je pozvao na što skorije okončanje rata i uspostavljanje mira prioritetom. U tom kontekstu je ukrajinskim partnerima ponudio maksimalnu saradnju u potrazi za mirnim rješenjima, kao što je predstojeći međunarodni samit u Švajcarskoj.

Slovački premijer je takođe još jednom izrazio podršku interesu Ukrajine da postane članica Evropske unije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније