Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijana Roščić  [ DW ]

01. 05. 2024. 12:36

Umro je američki pisac Pol Oster

Pol Oster (3. februar 1947 - 30.april 2024.)

Pol Oster je bio jedan od najpopularnijih i najuspješnijih američkih pisaca svoje generacije. Njegovo djelo predstavlja spoj evropskih i američkih književnih tema i stilskih obilježja, odslikavajući i njegov život koji se dobrim dijelom odvijao između SAD i Evrope. Često je opisivan kao kao „Kafka iz Bruklina", ali je sam pisac to odbacivao. Njegove knjige su prevedene na 40 jezika.

Književnost, ljubav iz detinjstva

Rođen je 3. feruara 1947. u Njuarku (Nju Džerzi) u obrazovanoj porodici srednje klase. Majka Kvini i otac Semjuel su bili Jevreji porijeklom iz istočne Evrope i razveli su se dok je išao u srednju školu, Pol je sa tri godine mlađom sestrom živio kod majke.

Sa dvanaest godina Oster je razvio strast prema čitanju i počeo da piše poeziju. Studirao je književnost na Kolumbija Univerzitetu, a nakon što je 1970. diplomirao, preselio se u Pariz gdje se izdržavao raznim poslovima, između ostalog i kao prevodilac francuske književnosti. Prevodio je djela Sartra, Malarmea i Žubera.

U SAD se vratio 1974. oženio se književnicom Lidijom Dejvis koju je upoznao još 1966. na demonstracijam protiv rata u Vijetnamu. Njih dvoje su se rastali 1977. Iste godine dobili su sina Danijela koji je zbog droge i kriminala bio u zatvoru i tragično završio život, predoziran sa 44 godine, aprila 2022.

Novi brak i uspjeh

Oster je počeo da piše eseje, pjesme i romane. Proučavao je Prusta i Džojsa i putovao njihovim tragom po Evropi. Doktorirao je na katedri za englesku i komparativnu književnost, radio kao docent, kasnije bio profesor na Prinstonu.

Pol Oster i Siri Hustvet u svom stanu

Oženio se još jednom,1982. i ovaj put sa književnicom Siri Hustevet, s kojom je dobio ćerku Sofi Oster koja je glumica i pjevačica. Njih dvoje su živjeli u Bruklinu.

Iste godine ostvaruje prvi književni uspjeh sa knjigom „Otkrivanje samoće". Podijeljena je na dva dijela, „Portret nevidljivog čovjeka," koji se bavi iznenadnom smrću oca (1979), i „Knjiga sjećanja", u kojoj Oster piše o temama kao što su koencidencija, sudbina i samoća, teme koje su postale zaštitni znaci Osterovih djela.

Sredinom-krajem 1980-ih doživaljava ogroman uspjeh sa „Njujorškom trilogijom" - tri labavo povezane detektivske priče pod nazivom „Grad od stakla", "Senka" i „Iza zatvorenih vrata". Kasnije se etablirao kao priznati autor bestselera sa djelima kao što su „Mjesec nad Menhetnom", „Gospodin Vertigo" i „Knjiga iluzija".

Oster je autor više scenarija od kojih je možda najpoznatiji onaj za film „Dim" (Smoke, 1995) koji je i režirao zajedno sa Vejnom Vangom.

Ekscentrični, disfunkcionalni likovi

Osterovi likovi, često pod uticajem njegove sopstvene životne priče, su ekscentrični, disfunkcionalni likovi koji se u potrazi za sobom gube u mračnim ponorima. Njihove živote karakterišu nepredvidivi, nasumični događaji i fantastični obrti i navode na filozofska razmišljanja o umjetnosti i kulturi, identitetu, životu i smrti.

Oster je cijelog života pisao polako: prvo rukom, zatim je gotove rukopise kucao na pisaćoj mašini. Tako je uspijevao da napiše otprilike jednu stranicu dnevno, rekao je Oster jednom novinskoj agenciji dpa. „Ali ako se držite toga, nakupi se stranica".

Posljednjih godina je objavio nekoliko obimnih djela, uključujući 2017. roman „4 3 2 1” koji ima više od 1.000 stranica, i biografiju američkog pisca Stivena Krejna pod nazivom „U plamenu" od oko 800 stranica

Njegovo posljednje djelo, relativno kratak roman „Baumgartner" na oko 200 stranica objavljen je u SAD prošlog novembra. Povodom objavljivanja te knjige, rekao je za Gardijan, da mu je decembra 2022. dijagnostikovan rak pluća:

„Osjećam da mi je zdravlje tako loše da bi ovo moglo biti posljednje što ću ikada napisati. Ali ako je ovo kraj, onda je vrijedjelo – odlazim okružen ljudskom dobrotom u krugu prijatelja".

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније