Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Jutarnji.hr ]

22. 07. 2014. 08:51 >> 08:51
11

NA REFERENDUMU

Ćirilica ne bi prošla u Hrvatskoj!

Referendum o dvojezičnosti, u kojem bi se građani Hrvatske trebali izjasniti o prijedlogu da se ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalnih manjina omogući samo ako pripadnici nacionalne manjine čine polovinu umjesto trećine stanovništva na nekom području, ne bi prošao jer bi se većina izjasnila protiv ili ne bi izašla na referendum, pokazuje istraživanje u sklopu Pilarovog barometra hrvatskog društva.

Rezultati istraživanja o jednom od najvrelijih hrvatskih političkih pitanja ne idu u prilog zagovornicima povećanja potrebnog udjela nacionalne manjine na polovinu stanovništva jer se većina ispitanika, njih 34 posto, izjasnila da to pitanje ostane uređeno kao i do sada.

Osim toga, 20,2 posto ispitanika uopšte se ne bi odazvalo na referendum, odgovor na to pitanje ne zna njih 25,7 posto, dok je bez odgovora bilo 1,1 posto ispitanika.

Sa druge strane, za prijedlog da se nacionalna manjina može ravnopravno služiti svojim jezikom i pismom samo ako čini polovinu stanovništva na nekom području izjasnilo se tek 19,1 posto ispitanika.

No, što se tiče situacije u Vukovaru, odgovori su uveliko različiti jer se znatna većina protivi postavljanju dvojezičnih natpisa u tom gradu.

Protiv ploča s latinicom i ćirilicom u Vukovaru izjasnilo se ukupno 64,4 posto ispitanika, od kojih 38,3 posto smatra da Vukovar treba trajno izuzeti od dvojezičnih natpisa, a 26,1 posto smatra da s time treba još pričekati.

Onih koji bezuslovno podržavaju table s latinicom i ćirilicom ima svega 6,1 posto, dok je onih koji podržavaju dvojezične natpise ali smatraju da je postupak njihovog uvođenja trebao biti pažljiviji 12,1 posto. Ne zna što bi podržalo 17 posto, a bez odgovora je 0,4 posto ispitanika.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније