Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

08. 05. 2024. 18:35 >> 18:46

MEDIJI

Rumunija domaćin najveće padobranske vježbe poslije Drugog svjetskog rata

U Rumuniji će do 24. maja biti održan dio velike vojne vježbe NATO pod nazivom "Brzi odgovor 24" (Swift Response 24) koja se u stručnoj javnosti smatra najvećim padobranskim desantom u Evropi od Drugog svjetskog rata.

 

Kako je prenio portal Balkanska bezbjednosna mreža, u vježbi učestvuje oko 5.000 vojnika i oko 320 komada borbene tehnike iz sedam zemalja NATO a program će se izvoditi na poligonima u Kampija Turziju, Turdi, Činku, Otopeniju i na još tri lokacije.

Scenario vježbe predviđa oslobađanje okupirane teritorije kontranapadom na neprijatelja, zasnovano na padobranskom desantu koji će izvesti više hiljada padobranaca iz Rumunije, Francuske, Njemačke, Španije, SAD i Holandije.

Vježba se odvija od Balkana do Baltika, u organizaciji američke Komande kopnene vojske za Evropu i Afriku, uz učešće oko 13.000 vojnika iz 17 država.

To je padobranski segment američke vježbe "Branilac 24" (Defender 24) koja je dio najvećih NATO manevara u Evropi "Čvrsti branilac 24" (Steadfast Defender) sa 90.000 vojnika iz svih članica saveza.

Glavni segment vežbe u Rumuniji, tokom koje će biti korišćena bojeva municija, biće sproveden u 71. vazduhoplovnoj bazi u Kampija Turziju a biće korišćeni i kapaciteti aerodroma Karansebeš i Vazduhoplovno-nastavnog centra u Boboku.

Istovremeno u Švedskoj vježba oko 800 padobranaca iz SAD, Španije, Mađarske i Italije što je prvi put da se takve aktivnosti održavaju u toj skandinavskoj zemlji od njenog ulaska u NATO u martu 2024. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније