Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

RSE [ M.V. ]

19. 04. 2024. 17:11 >> 17:11
2

STANO

"Nema mjesta poricanju genocida u Evropi"

Portparol EU Peter Stano saopštio je da u Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca. Stano je tako odgovorio na upit RSE da prokomentariše prisustvo zvaničnika iz Srbije na skupu u Banjaluci protiv UN Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ana Brnabić, predsjednica Skupštine Srbije, i Nikola Selaković, ministar rada Srbije u tehničkom mandatu, prisustvovali su 18. aprila skupu u Banjaluci, u bh. entitetu Republika Srpska, u znak protesta zbog najavljene rasprave o Rezoluciji o Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN).

Milorad Dodik, predsednik bh. entiteta Republike Srpske (RS), poručio je sa skupa da je operacija Vojske RS u Srebrenici u julu 1995. godine "bila greška koja je ostavila zločin".

Dodik istovremeno negira da se radi o genocidu.

Građani okupljeni na tom skupu uglavnom su nosili zastave RS, Srbije i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na jednom od transparenata je bila fotografija i Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS kog je Haški tribunal osudio za ratni zločin i genocid.

Stano je za RSE rekao da u "BiH i regionu i dalje postoji tendencija negiranja genocida u Srebrenici".

"EU odbacuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici. Genocid je genocid i treba ga tako nazvati. Da je u Srebrenici počinjen genocid nije stvar mišljenja. To je istorijska činjenica", napisao je Stano u odgovoru RSE.

Stano je pozvao političke lidere na vodećim pozicijama u BiH da "vode put u odavanju počasti žrtvama i promovisanju pomirenja".

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније