Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ N1 ]

14. 03. 2024. 12:59 >> 13:01
Čitaj mi:

U 79. GODINI

Preminuo bugarski patrijarh Neofit

Poglavar Bugarske pravoslavne crkve patrijarh Neofit preminuo je u 79. godini, saopštio je tamošnji Sveti sinod.

Sveti sinod je saopštio da je patrijarh bio liječen na Vojno-medicinskoj akedemiji u Sofiji četiri mjeseca zbog bolesti pluća i da je preminuo u toj zdravstvenoj ustanovi. 

Sveti sinod će izabrati vršioca dužnosti patrijarha dok crkveni savjet ne izabere nasljednika patrijarha Neofita u roku od naredna četiri mjeseca, javili su crkveni zvaničnici.

„Braćo i sestre, 13. marta 2024. godine, poslije duže bolesti u Vojnomedicinskoj akademiji (VMA-Sofija) u 22.22, usled višestrukog zastoja organa, preminuo je njegova svetost patrijarh bugarski i mitropolit sofijski Neofit, pokrovitelj naše svete pravoslavne Crkve“, navodi se u saopštenju Svetog sinoda.

U Bugarskoj pravoslavni vernici čine 85 odsto od 6,7 miliona stanovnika. Patrijarh Neofit bio je na čelu crkve 11 godina, a naslijedio je patrijarha Maksima koji je predvodio Bugarsku pravoslavnu crkvu tokom turbulentnog perioda prelaza iz komunizma ka demokratiji.

Patrijarh Neofit je za patrijarha Bugarske pravoslavne crkve izabran u februaru 2013. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније