Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ N1 ]

12. 03. 2024. 16:46 >> 16:46
2
Čitaj mi:

sjutra u posjeti prištini

Eskobar: Nema alternative dijalogu Beograda i Prištine

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar izjavio je da je primarni razlog njegovog dolaska u Prištinu da naglasi da nema alternative dijalogu sa Srbijom, koji se odvija pod okriljem Evropske unije i razgovara o načinima da se pronađe rješenje za nekoordinisanu odluku Prištine o ukidanju dinara.

Eskobar koji trenutno boravi u Briselu, a sjutra će posjetiti Prištinu, na onlajn konferenciji za novinare naglasio da SAD ne osporavaju legitimitet, već primjenu odluke Centralne banke Kosova o ukidanju dinara.

Kada je riječ o dijalogu, dodao je on, u kritičnom smo trenutku i apelujem na ove strane da poštuju sporazume koji su dogovoreni, da ih primijene i pokažu dobru volju i izbjegnu jednostrane provokacije koje bi kreirale dodatne tenzije.

Eskobar je rekao da je imao sastanke sa sagovornicima u EU i NATO, a prije svih sa specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Kada je riječ o primjeni Uredbe Centralne banke Kosova i teškoćama sa kojima su suočeni građani koji žive od socijalnih davanja iz Srbije, Eskobar je pozvao vladu Kosova da shvati ozbiljno zabrinutost međunarodne zajednice.

Eskobar je naveo razloge zašto međunarodna zajednica osporava primjenu, a ne legitimnost odluke, a to su da Kosovo želi da uvede euro kao sredstvo plaćanja za manje od tri nedjelje, dok je Francuskoj trebalo skoro godinu dana, da nije obezbijeđena alternativa ljudima da dobiju primanja od kojih zavise i ljudi su ostavljeni „da nagađaju“ šta će biti.

On je pomenuo i da je dvije nedjelje prije objave Uredbe Centralne banke, Kosovo sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana i Evropske unije na samitu u Skoplju dogovorilo mehanizam elektronske isplate do kraja godine, što bi bilo rješenje za sadašnji problem, niti je bilo kampanje u saradnji sa međunarodnom zajednicom da se uz podršku nađe rješenje.

Potrebno nam je da Kosovo radi sa međunarodnom zajednicom, da se pronađe rješenje za ovu katastrofalnu odluku koja je donijela haos u ekonomiji, ocijenio je Eskobar.

Eskobar je rekao da je saglasan sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom koji ističe da je SAD teško da zagovara u EU i NATO interese Prištine, jer tamo postoji pet država koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

One bi voljele da vide napredak u svim pitanjima koje se postavljaju u dijalogu, ali ignorišući dijalog Kosovo ignoriše i evropske partnere i nama čini nemoguće da ih ubeđujemo, ilustrovao je američki diplomata.

Želimo da Srbija i Kosovo budu produktivni članovi evroatlantskih struktura, da imaju mirne i predvidive odnose, a put za to je dijalog pod okriljem EU, rekao je Eskobar.

Eskobar je naglasio da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ostaje prioritet za Kosovo, ukazujući i da u slučaju ZSO ne bi bilo problema oko dinara.

Zajednica srpskih opština neće biti nova Republika Srpska, neće biti država u državi i nema ništa u statutu što to predviđa ili bi kreiralo problem funkcionisanja Kosova. Pitanje dinara bi bilo riješeno da postoji ZSO, jer bi to bio način za transparentan transfer novca iz Srbije onima koji na njega ima pravo, po kosovskim zakonima, naglasio je on.

Eskobar je rekao da bi volio da vidi i da Srbija primjenjuje korake koji su pravno obavezujući i nepovratni.

Ohridski sporazum garantuje EU i posljedice njegovog neprimjenjivanja su sporija integracija Srbije i Kosova u Uniju, napomenuo je.

Upitan o slabljenju partnerstva SAD i Kosova, Eskobar je rekao da je partnerstvo između naroda, ne ide kroz jednog čovjeka ili stranu, ali trenutno postoji problem u komunikaciji sa premijerom.

To nije problem SAD, već Kosova i to problemi u komunikaciji sa EU, NATO i drugim partnerima, dodao je Eskobar.

Upitan o uticaju Rusije, Eskobar je rekao da ono što se događa na Balkanu „otvara prostor za ruski maligni uticaj“.

Problemi koji postoje u regionu traju dugo, ali njihovim rješavanjem vjerujem da ćemo zatvoriti mogućnost da Rusija koristi nestabilnosti na Balkanu, zaključio je Eskobar.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније