Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

02. 04. 2024. 22:50 >> 22:49
2
Čitaj mi:

objavljen izvještaj

Međunarodna krizna grupa ocjenjuje sjever Kosova kao pobunjeničku teritoriju

U danas objavljenom izvještaju, nevladina organizacija "Međunarodna krizna grupa" (MKG) je posebnu pažnju posvetila nedavnim dešavanjima na sjeveru Kosova i ocijenila da je sjever "pobunjenička teritorija".

Takođe ocjenjuje da uprkos uspjehu Kosova u preuzimanju kontrole nad teritorijom, prilike za normalizaciju sa Srbijom blijede.

Zajednica srpskih opština, koja prema ocjeni MKG tek treba da se uspostavi, pominje se kao potencijalno koristan instrument za pomoć u ovom procesu normalizacije.

Istovremeno MKG naglašava hitnu potrebu da Kosovo povuče svoje specijalne policijske jedinice sa sjevera, sugerišući da bi to bio pozitivan korak ka ublažavanju tenzija.

MKG naglašava da je kosovskim Srbima, kako bi ostali zajednica sposobna za samoupravu, potreban kontinuiran pristup kosovskim institucijama i osjećaj sigurnosti, koji može doći samo povratkom Srba u kosovske policijske snage.

U izvještaju se navodi da su 2021. napori Kosova da poveća svoj autoritet na sjeveru putem specijalnih jedinica policije naišli na žestoko protivljenje srpske zajednice, što je dovelo do čestih sukoba između policije i pobunjenih Srba.

Situacija se pogoršala u maju 2023. godine, kada je u sukobu između Srba i mirovnih snaga NATO-a mnogo povrijeđenih kao i oružanim napadom u Banjskoj.

U međuvremenu, Kosovo je imalo koristi od ove situacije jačanjem svoje pozicije na sjeveru, postizanjem sporazuma sa Srbijom o međusobnom priznavanju registarskih tablica i zabranom korišćenja srpskog dinara.

Istovremeno, MKG traži razumno rješenje koje je predložila EU koje uključuje širok sporazum o normalizaciji gdje Srbija ne bi formalno priznala nezavisnost Kosova, ali bi se ponašala kao da jeste.

"U zamjenu, Kosovo bi srpskoj manjini dalo samoupravnu jedinicu za srpske opštine. Međutim, ovaj sporazum ostaje nesproveden zbog neslaganja oko detalja i obima srpske autonomne jedinice", kaže se u izvještaju.

Istovremeno MKG upozorava da dijalog sa EU možda neće uspjeti da prevaziđe postojeće prepreke i da bi odnosi između Beograda i Prištine mogli ostati zamrznuti.

Stoga ova organizacija ističe važnost međunarodnog pritiska da se donese mir na Zapadnom Balkanu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније