Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 03. 2013. 16:51 >> 16:43
4

JUG SRBIJE

Albanci hoće ista prava kao kosovski Srbi

Skupština svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa usvojila je danas deklaraciju u kojoj se od Srbije traži da donese urgentne mjere za poboljšanje položaja Albanaca na jugu Srbije, tako da imaju ista prava kao Srbi na sjeveru Kosova.

Lider Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliu je nakon sjednice u Preševu za agenciju Beta rekao da je danas usvojena rezolucija koja će biti upućena Vladi Srbije, međunarodnoj zajednici i Vladi Kosova, i da se između ostalog traži i da Albanci iz Preševa i Bujanovca kontrolišu robu na carini na prelazu Končulj-Bela Zemlja u opštini Bujanovac.

"Rezolucija se odnosi najviše na ostvarivanje političkih prava Albanaca u Preševskoj dolini. Konkretno se odnosi na reciprocitet koji tražimo u pravima koja imaju Srbi na sjeveru Kosova, a to znači da kao što oni kontrolišu carinu na sjeveru Kosova i mi tražimo da Albanci iz Preševa i Bujanovca kontrolišu carinu na prelazu Bela Zemlja sa srpske strane", kazao je Musliu.

On je naveo i da se u deklaraciji od Vlade Srbije traži i da na prostoru opština Preševo i Bujanovac ne budu više prisutne snage specijalne policije, već samo multietničke policije.

"Tražimo i da u graničnoj policiji u opštini Preševo (prema Makedoniji) budu zastupljeni samo ljudi iz Preševa i Bujanovca, kako je to bilo prije, a ne policajci koji se dovode sa strane", rekao je Musliu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније