Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ N1 ]

22. 01. 2024. 14:47 >> 14:48
2

PREMIJER KOSOVA

Kurti: Srbija je hibridni režim, ne želi normalizaciju odnosa

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Skoplju da proces normalizacije odnosa sa Srbijom nije lak, jer Beograd nema volje, ni želje za tim procesom. Kurti je zato od sagovornika zatražio da proces evropskih integracija za Kosovo odvoje od procesa normalizacije.

"Pošto smo normalna, demokratska država koja treba da normalizuje odnose sa državom koja nije demokratska, a prema najprestižnijim međunarodnim organizacijama, vodi se kao hibridni režim, mi ne treba da budemo kažnjeni", rekao je Kurti novinarima po završetku skupa Zapadni Balkan – EU.

On je kazao da nije fer da zemlja u kojoj je volja za ulazak u EU 94 odsto bude talac pitanja normalizacije sa zemljom u kojoj 35 odsto građana žele članstvo u EU.

"Srbija zaostaje za nama u pogledu vladavine prava, poštovanja ljudskih i manjinskih", smatra Kurti. 

Kurti je rekao da se dijalog trenutno vodi na nivou glavnih pregovarača i da nema ništa novo u vezi sa eventualnim susretom na visokom nivou.

"Nemamo trgovinske mjere protiv Srbije. Imamo mjere bezbjednosti i neće ih biti sve dok postoje paravojne grupe. Svo oružje je proizvedeno u Srbiji i dolazilo je iz Srbije. Zbog pojačanih kontrola, moguće je da pojedina preduzeća nisu zainteresovana za prelazak granice na Kosovo kao što su to bili. Nismo spremni da povučemo mjere bezbjednosti sve dok imamo paravojne grupe", predočio je Kurti.

Prema njegovim riječima, Otvoreni Balkan nije dovoljno evropski, dok je otvorena Evropa dovoljna za Balkan.

"Otvoreni Balkan nema pravila i finansiranje EU", dodao je on. 

Kurti je ocijenio da je cilj plana rasta da se iskoristi slobodno tržište prije ulaska u EU.

"Plan rasta ima za cilj da nam ponudi da iskoristimo prednosti jedinstvenog predpristupnog tržišta. Plan povećava brzinu reformi i približavanja Kosova i EU. Uz sadašnji nivo privrednog rasta, bruto proizvod je između 30 i 50 odsto prosjeka EU. Plan rasta EU može ga povećati za 10 odsto", zaključio je kosovski premijer.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније