Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Tanjug [ M.V. ]

18. 01. 2024. 18:55 >> 18:58
8

VUČIĆ U DAVOSU

Povezivanje sa Azijom od ključnog značaja ne samo za Srbiju, već i Evropu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Davosu da je povezivanje sa Azijom od ključnog značaja, ne samo za Srbiju, već i za cijelu Evropu. 

"Najvažnije je povezivanje. Zato je izgradnja svih mogućih kanala, ruta i linija povezivanja sa Azijom od ključnog značaja, ne samo za Srbiju, već za cijelu Evropu", rekao je Vučić.

"Tu mislim na sve vrste veza - od ekonomije i trgovine, preko saobraćaja i energetike, do digitalne povezanosti i veza sa institucijama koje se bave vještačkom inteligencijom. Samo na taj način možemo da gledamo u dobru budućnost koja je pred nama", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

On je učestvovao na sesiji "Novo evroazijsko svitanje?" na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Vučić tvrdi da je Srbija uspjela više nego da udvostruči vrijednost ukupnog BDP-a od 2012/2013. godine do sada, sa 32 milijarde na 69 milijardi eura.

Vučić je prvi najavljen da govori u diskusiji, kao predsjednik zemlje koja ima prosperitetnu i najveću ekonomiju na Zapadnom Balkanu, kao i zemlje koja ima privredni rast.

Predsjednik Srbije je istakao da je MMF predvidio da privredni rast Srbije iznosi 3,5 odsto ove godine, ali da vjeruje da će biti i veći od toga i iznositi 3,6 odsto.

"Od 2012-2013. godine više smo nego udvostručili naš ukupni BDP, sa 32 milijarde na skoro 69 milijardi. Da, zemlje Zapadnog Balkana, Jugoistočne Evrope, imaju vecu stopu rasta od Evropske unije. Kao što znate fleš procjena rasta zemalja Evropske unije je 0,6 ove godine, a za sljedecu godinu poslednja predviđena od Svjetske banke je 0,9 odsto", rekao je Vučić.

Dodao je da su za EU prognoze rasta sve slabije, dok za našu zemlju i region rastu.

"A naše malo rastu, ne vrtoglavo, ali i dalje rastu, što je dobro za nas. Ali to znači da je naša ekonomija konzistentna, kada govorimo recimo o stranim direktnim investicijama 60-64 odsto ukupnih stranih direktnih investicija dolazi iz Evrope, ali više od 32-33 odsto dolazi iz Azije. Iz Kine, Japana i Južne Koreje", ocijenio je.

Vučić je rekao da se u svijetu ekonomska moć sve više pomjera ka Aziji.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније