Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B. [ RTS ]

14. 01. 2024. 14:37 >> 14:59

FON KRAMON

"Prištinske vlasti uzalud pokušavaju prekrajanje istorije na Kosovu"

Poslanica Evropskog parlamenta i stalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da ne mogu da uspiju pokušaji vlasti u Prištini da srpske pravoslavne crkve proglase katoličkim, pozivajući ih na razum i racionalizam.

Fon Kramon je istakla postoje svi dokazi koji su potrebni i koji pokazuju šta pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"U Njemačkoj možete reći da su sve protestantske crkve bile katoličke prije nego što je protestantizam postao zvanična religija, jer jesu. Ali, to nije slučaj ovdje i nadam se i pozivam na racionalnost da se ove činjenice ne dovode u pitanje", poručila je Fon Kramon novinarima u Gračanici.

Ona se u društvu episkopa raško-prizrenskog Teodosija obišla i upoznala sa istorijom srednjovjekovnog manastira Srpske pravoslavne crkve.

Poručila je onima koji pokušavaju da prekrajaju istoriju, da neće imati u tome mnogo uspjeha.

Viola fon Kramon se nakon podnošenja izvještaja Evropskom parlamentu, a pred istek mandata, nekoliko dana nalazi u posjeti Kosovu, gdje se u Prištini sastala sa predstavnicima centralnih institucija.

Nakon obilaska manstirske crkve u Gračanici stare više od 700 godina, navela je da je za nju od izuzetne važnosti da se upozna sa kulturoškim razlikama na Kosovu, a da su reprezenti toga manastir Gračanica i Visoki Dečani, koji su najznačajniji spomenici kulturnog nasljeđa koje Kosovo ima. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније