Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

K. J. [ Beta ]

12. 01. 2024. 16:32 >> 16:33

sarajevo

Šmit sa predstavnicima izborne komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit razgovarao je danas u Sarajevu sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH (CIK) Irenom Hadžiabdić i generalnim sekretarom Goranom Miškovićem o integritetu izbornog procesa u BiH, odnosno tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH.

Iz Kancelaruje visokog predstavnika (OHR) saopšteno je da se na sastanku razgovaralo "o neophodnim reformama kako bi se poboljšao integritet izbornog procesa u BiH i važnoj ulozi CIK-a u prevenciji izborne krađe".

Šmit je u decembru najavio nametanje izmjena Izbornog zakona BiH s ciljem jačanja integriteta izbora, ako te izmjene ne donesi Parlamentarna skupština BiH.

Predstavnički dom parlamenta BiH je usvojio te izmene, ali za njih nisu glasali poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

Te dvije stranke, čak i SNSD sam, u Domu naroda BiH, koji mora da potvrdi sve zakone usvojene u Predstavničkom domu BiH, imaju kontrolni paket glasova, kojima mogu da "obore" usvojene izmjene Izbornog zakona.

Dodik je ranije najavio da će RS usvojiti svoj izborni zakon, ako Šmit nametne izmjene izbornog zakona na državnom nivou.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније