Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ Politika ]

02. 01. 2024. 14:16 >> 14:23

SUD U NOVOM SADU

Ukinuta presuda Kontiću, predmet vraćen na ponovno suđenje

Ukinuta je presuda po kojoj je Ivan Kontić osuđen na četiri godine zatvora zbog nanošenja teške tjelesne povrede Miljanu Mandiću, a još dvojica iz istog postupka oslobođena su optužbi. Tu presudu je 13. aprila ove godine donio Viši sud u Novom Sadu, kada je odlučeno, takođe, da se Kontiću ukine pritvor i da mu se odredi blaža mjera, zabrana napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Kontić je u trenutku izricanja presude bio u pritvoru dvije i po godine, podsjetimo, poslije hapšenja u Podgorici, odakle je izručen Srbiji. On je trenutno u kućnom pritvoru, potvrđeno je "Politici" u Višem sudu.

Informaciju o ukidanju presude objavio je upravo Viši sud u Novom Sadu na svom sajtu. Tamo se navodi da je presuda ukinuta rješenjem Apelacionog suda u Novom Sadu, nakon sjednice vijeća 22. novembra.

Tim rješenjem, kako je objašnjeno, usvaja se žalba Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, te se ukida presuda i predmet vraća na ponovno suđenje, ali pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Na čelu sudskog vijeća koje je donijelo presudu u aprilu, podsjetimo, bila je sudija Nataša Vojnović, koja je tada rekla da nije dokazano krivično djelo ubistvo u pokušaju, za koje se optužbom teretio Kontić.

"U obrazloženju svoje odluke, drugostepeni sud navodi da je presuda donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka i na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja", saopštio je sada Viši sud i dodao da je Kontiću produžen kućni pritvor uz elektronski nadzor, koji po ovom rješenju može trajati do 22. februara 2024.

Podsjetimo, Tužilaštvo je najavilo žalbu u aprilu, odmah po izricanju presude, te da će se ona odnositi na sve optužene, a prije svega na Kontića, za koga je sud izmijenio optužnicu i našao da je izvršio krivično djelo teška tjelesna povreda, a ne pokušaj ubistva.

Tužilaštvo je, takođe, smatralo da je dokazano da su optuženi Ognjen Leđanac i Luka Vukajlović izvršili djela za koja se terete, a to je učestvovanje u tuči, odnosno pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Podsjećamo Miljana Mandića je u avgustu 2020. godine brutalno pretukao Ivan Kontić. Mandić je nakon donošenja presude kazao da je ona sramna, posebno stavka da je djelo okarakterisano kao nanošenje teških tjelesnih povreda, umjesto pokušaj ubistva i najavio žalbu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније