Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Mina ]

01. 01. 2024. 15:31 >> 15:31

BIH

Optužnica protiv šest osoba za genocid u Srebrenici

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) podigao je optužnicu za genocid u Srebrenici protiv šest visokih oficira i vojnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (RS), saopštilo je danas Tužilaštvo.

Navodi se da je optužnica podignuta protiv Lazara Ristića, rođenog 1958. godine u Zvorniku, državljanina BiH, Mladena Mihajlovića rođenog 1973. godine u Bregenzu u Austriji, državljanina BiH i Sretena Miloševića, rođenog 1959. godine u Kladnju, državljanina BiH i Srbije.

Optužnica je podignuta i protiv Dragoja Ivanovića, rođenog 1967. godine u Zvorniku, državljanina BiH, Stanoja Birčakovića rođenog 1972. godine u Zvorniku, državljanina BiH i Milorada Birčakovića, rođenog 1963. godine u Zvorniku, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske i MUP-a RS na području zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu nekadašnjih visokih zvaničnika i pripadnika Zvorničke brigade, svjesno pružali pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti nakon pada te zaštićene zone.

Navodi se da su optuženi učestvovali u zarobljavanju i prisilnom zatvaranju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka u fiskulturnu salu škole "Grbavci" u Orahovcu, kao i u operaciji transporta zarobljenika na mjesto streljanja na lokalitetima u blizini škole, gdje je strijeljano više od 800 žrtava, a njihova tijela pomoću mehanizacije ukopavana u dvije masovne grobnice.

U optužnici se navodi da su, u namjeri da sakriju izvršeni zločin, pripadnici čete vojne policije i pozadinske čete Zvorničke brigade uklonili tragove zatvaranja i pogubljenja zatvorenika oko škole i u fiskulturnoj sali.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo genocid, a navode optužnice tužilaštvo će dokazivati saslušanjem 141 svjedoka, nalazima i mišljenjima vještaka vojne i medicinske struke, kao i prilaganjem više od 500 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније