Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.B.

22. 12. 2023. 18:43 >> 18:44
2
Čitaj mi:

PREMIJER KOSOVA

Kurti traži sankcije za Vučića

Premijer Kosova Aljbin Kurti danas je ponudio međunarodnoj zajednici da sam napiše "moderan evropski nacrt statuta" Zajednice srpskih opština (ZSO).

Kurti je u objavi na svojoj Fejsbuk stranici zatražio i ukidanje kaznenih mjera EU prema Prištini, da takozvano Kosovo dobije status kandidata za članstvo u EU i partnerstvo za mir sa NATO, ali i da se izvrši pritisak na Beograd da prizna nezavisnost Kosova, tako što bi se uvele sankcije Srbiji i predsjedniku te zemlje Aleksandru Vučiću zbog, kako kaže neprijateljskog i agresivnog ponašanja prema KiM i odustajanja od Sporazuma.

Ova objava na društvenoj mreži dolazi posle jučerašnjeg intervjua evropskog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka za "Gazetu ekspres", u kome je rekao da je zakonska obaveza Prištine da formira ZSO i da Beograd ne mora da potpiše evropski nacrt statuta za formiranje.

"Prema nedavnom saopštenju evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka, pošto je nacrt statuta dio unutrašnjeg pitanja Kosova, sledeće godine mogu da napišem moderan evropski nacrt u konsultaciji sa mojim ministrima Nenadom Rašićem (Zajednice za povratak) i Eljbertom Krasnićijem (ministar lokalne samouprave)",  naveo je Kurti na Fejsbuku.

Kurti predlaže i da datum potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa, između takozvanog Kosova i Srbije sa Aneksom za njegovu primjenu - bude 21. i 22. marta 2024. godine, kada se održava Samit Evropskog savjeta.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније