Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.V. [ BBC ]

17. 12. 2023. 22:01 >> 22:06
Čitaj mi:

O IZBORIMA U SRBIJI

BBC: Vučićeva stranka će vjerovatno zadržati vlast

Stanovnici Srbije danas su glasali na vanrednim izborima posle kojih će, prema prognozama, stranka predsjednika Aleksandra Vučića ostati na vlasti, piše večeras BBC.  

Britanski javni servis je prenio da su biračka mjesta zatvorena, da je po anketarima izlaznost bila 55,9 odsto, te da će Srpska napredna stranka vjerovatno zadržati većinu u parlamentu.

Opozicione stranke u koaliciji "Srbija protiv nasilja", piše u tekstu, nadaju se da će izazvati SNS na lokalnim izborima, posebno u glavnom gradu Beogradu.

BBC podsjeća da je SNS na vlasti od 2012. godine, a da su u protekle tri godine izbori održani tri puta.

"Labavi opozicioni savez formiran je poslije dva masovna ubistva u maju koja su izazvala ogromne proteste. U napadima je poginulo 19 ljudi, uključujući deset u školi u Beogradu“, piše BBC i dodaje da su okupljanja prerasla u demonstracije protiv predsjednika Vučića i njegove stranke.

Opozicione stranke tvrdile su, kaže BBC, da masakri odražavaju kulturu verbalnog i fizičkog nasilja koje promovišu vladajuća stranka i njeni saveznici u medijima.

Javni servis Velike Britanije podsjeća da se Srbij takođe bori sa visokom inflacijom koja je u novembru bila osam odsto, da je odbila da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu te da je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a predsjednik Vučić pod pritiskom i EU i SAD da normalizuje odnose sa Kosovom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније