Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

07. 03. 2013. 17:04 >> 21:27
1

KOMPROMIS

Parafiran dogovor Hrvatske i Slovenije

Hrvatska ministarka Vesna Pusić i slovenski pregovarač Tone Kajzer parafirali Memorandum o saglasnosti dvije vlade.

Prva potpredsjednica Vlade i ministark vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i državni sekretar u Kabinetu predsjednika Vlade Slovenije Tone Kajzer parafirali su Memorandum o saglasnosti između dvije vlade.

Memorandumom je dogovoreno da će se rješenje Ljubljanske banke pronaći u okviru sukcesije, sudski sporovi hrvatskih banaka o prenesenoj štednji biće stavljeni u mirovanje, a slovenačka Vlada odmah će u Parlamentu pokrenuti postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom .

 

Pusić je dodala da bi pristupni ugovor, po predočenom planu ratifikacije u Sloveniji, trebao biti ratifikovan do kraja marta, saopštilo je hrvatsko Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Slovenačka Vlada potvrdila je memorandum vlada Slovenije i Hrvatske koji se odnosi na pitanje Ljubljanske banke i postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenačkom parlamentu koji će, prema procjenama, biti okončan u roku od oko mjesec dana, rekao je slovenački premijer Janez Janša.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da za Hrvatsku nema nikakve štete od potpisivanja Memoranduma sa Slovenijom.

Milanović je to rekao na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade, odgovarajući na pitanje je li parafirani dokument štetan za Hrvatsku, s obzirom na činjenicu da je Slovenija čitavo vrijeme tražila upravo da se pitanje Ljubljanske banke rješava u okviru sukcesije.

Milanović je kazao ranije da je memorandum rezultat kompromisa, "do kojega se relativno lako došlo, nakon što se stvorila politička volja".

"Što je bilo, bilo je, otklonili smo prepreku koja nikada i nije trebala biti prepreka", poručio je Milanović.

Komesar Evropske komisije za proširenje Štefan File rekao je da pozdravlja dogovor o Ljubljanskoj banci.

“ Mislim da je to dobra vijest za Sloveniju i za Hrvatsku i za građane obiju država. Drugo, mislim da je to dobar dogovor i za proširenje jer čisti put i postavlja optimalne uslove za dovršetak ratifikacijskog procesa kako bi Hrvatska postala 28. država članica 1. jula ove godine. Kao treće, vrlo je važan i pozitivan signal regiji jer su Slovenija i Hrvatska pokazale još jednom da se bilateralna pitanja moraju i mogu riješiti putem pregovora ako postoji dobra volja", rekao je Ffilele.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније