Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina biznis/M.L.B. ]

29. 10. 2023. 14:15 >> 14:17
1

PODACI EUROSTATA

Veliki skokovi cijena struje i gasa u Evropi

Prosječna cijena struje za domaćinstva u EU-u porasla je u prvoj polovini godine 14,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dostigavši 28,9 eura za 100 kWh, izračunao je Eurostat.

U drugoj polovini prošle godine cijena je porasla 19,8 odsto, prenosi Biznis.ba.

Prosječna cijena gasa bila je u periodu od januara do juna viša za 37,7 odsto viša nego u istom prošlogodišnjem periodu i iznosila je 11,87 eura za 100 kWh.

U drugoj polovini prošle godine porasla je nešto više od 45 odsto.

Cijene oba energenta na najvišem su nivou otkada Eurostat objavljuje podatke, navodi se u izvještaju, uz napomenu da poskupljenje u ovoj godini odražava snažan rast cijene prirodnog gasa u uslovima smanjenog uvoza iz Rusije i potrage za drugim dobavljačima.

Vlade su uspostavile mehanizme kako bi ublažile pritisak visokih računa na potrošače, posegnuvši, između ostalog, i za subvencijama, podsjećaju statističari.

Odražavajući državne mjere podrške, udio poreza i nameta u računima za potrošnju gasa i struje ponovo se smanjio, rekli su iz Eurostata.

U računima za struju spustio se s 23 odsto na 19 odsto, a u cijenama gasa s 27 na 19 odsto, pokazuje izvještaj Eurostata.

Vlade su ipak počele da smanjuju podršku, što je takođe uticalo na cijene, napominju statističari.

Holandija je obustavila poreske olakšice i udvostručila namete za struju, pa su računi za domaćinstava, izraženi u nacionalnoj valuti, bili deset puta veći nego u istom prošlogodišnjem perioduu, što je najveći skok u EU-u.

Veliko poskupljenje struje, izraženo u nacionalnoj valuti, zabilježile su i Litvanija, 88 odsto, Rumunija, 77 odsto, i Letonija, 74 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najviše se smanjila cijena struje za domaćinstva u Španiji, 41 odsto. Slijedi Danska s padom cijena od 16 odsto.

U Hrvatskoj su domaćinstva u prvoj polovini godine struju u prosjeku plaćala 14,8 EUR za 100 kWh, kada se uključe svi nameti, za 9,3 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. U drugoj polovini prošle godine struja je poskupila 12,6 odsto.

Blizu Hrvatskoj je Malta s cijenom 100 kWh za domaćinstva u prvoj polovini godine nešto manjom od 13 eura.

Najnižu prosječnu cijenu, izraženu u eurima, plaćala su domaćinstva u Bugarskoj i Mađarskoj, od 11,4 eura, odnosno 11,6 eura za 100 kWh.

Najvišu cijenu, izraženu u evrima, plaćala su holandska i belgijska domaćinstva, 47,5 eura, odnosno 43,5 eura za 100 kWh. Blizu su i Rumunija i Njemačka gdje ih je u prosjeku koštala 42 eura, odnosno 41,3 EUR, navodi Eurostat.

Gas je u prvoj polovini godine bio skuplji za domaćinstva u 20 zemalja EU-a nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Najviše je poskupio gas za domaćinstva u Litvaniji i Rumuniji, gdje su mu cijene više nego udvostručene. U Austriji i Holandiji bile su dvostruko više, a u Irskoj su porasle 73 odsto.

Najskuplji gas plaćala su domaćinstva u Holandiji i Švedskoj gdje je koštao 24,8 eura, odnosno 21,9 eura pokazuju podaci Eurostata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније