Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

12. 07. 2023. 08:23 >> 08:23
1

SREBRENICA

Ispred pravoslavne crkve priređen koncert, imam slučaj prijavio policiji

Samo nekoliko sati nakon što je završeno obilježavanje 28. godišnjice od genocida u Srebrenici, juče je održan koncert u sklopu manifestacije "Petrovdanski dani Srebrenice 2023.".

Nakon što je obilježena godišnjica genocida i nakon što su se brojni posjetioci razišli, u centru Srebrenice su se, kako prenosi N1, puštale neprikladne pjesme.

Taj medij prenosi da ovo nije prvi put da se plasiraju provokacije na račun bošnjačkih stanovnika u Srebrenici nakon obilježavanja 11. jula.

Imam džamije u Srebrenici Damir Peštalić za taj portal je kazao da je slučaj prijavio policiji.

"Istina je. Prijavio sam policiji večerašnja dešavanja u Srebrenici. Nekada insan kada pomisli da nema dalje, onda vidite da samo nekoliko sati nakon ukupa moramo slušati muziku koja poziva na mržnju, na nove genocide, pokolje. Zamislite kako se osjećaju naše majke. Ljudi su nas zvali. To se dešava u dvorištu Pravoslavne crkve, u organizacije Pravoslavne crkve. Želim da pozovem Srpsku pravoslavnu crkvu da nam ona kaže šta je to bilo. Svjedoci su čuli najavu programa, bila je strašna. Najava da oni slave večeras dan oslobođanja Srebrenice i da žele da oslobode ono malo što je ostalo. Neka odgovore šta to znači. Svi organi treba da se uključe. Ovo nije bezazlena situacija. Ovdje se radi ne samo o ponižavanju žrtava, nego i o prijetnjama novim zločinama”, kazao je lokalni imam.

U Federaciji BiH je danas Dan žalosti, ali to nije slučaj sa entitetom Republika Srpska. Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara 11. jula nije postignut koncenzus da se ovaj dan proglasi danom žalosti na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 30 žrtava genocida počinjenog u ljeto 1995. godine u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koja je ukopana ove godine je dječak Elvir Salčinović koji imao 15 godina kada je ubijen. Osim njega, ove godine su ukopani posmrtni ostaci još tri maloljetnika. Semir Đozić je u momentu smrti imao 17 godina, a ukopani su i šesnaestogodišnji dječaci Mustafa Mekanić i Esed Klempić.

Najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније