Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 01. 2014. 15:18 >> 15:18

SUD ODLUČIO

Perković će biti izručen Njemačkoj

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je da bivšeg šefa jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića izruči Njemačkoj.

 

Perkovićev advokat Ante Nobilo najavio je da će uložiti žalbu na tu nepravosnažnu odluku. Perković je priveden na osnovu evropskog navoda, a Njemačka ga traži zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Zamjenica portparola suda Ivana Čalić izjavila je da je sud odlučio da udovolji njemačkom zahtjevu za izručenjem Perkovića i da argumenti odbrane nijesu prihvaćeni, javila je agencija Hina, a prenosi Tanjug. 

Perković se protivi izučenju i smatra da je u tom slučaju po hrvatskim propisima nastupilo apsolutno zastarijevanje, ali i da u Njemačkoj ne bi imao pravedno suđenje. 

Njegov advokat Ante Nobilo u nekoliko medijskih istupa rekao je da je privatnom istragom utvrđeno da hrvatske tajne službe nijesu učestvovale u Đurekovićevom ubistvu 1983. godine u Bavarskoj, već da su za to odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore.

O najavljenoj žalbi će odlučivati Vrhovni sud, a hrvatski mediji spekulišu da bi odluku mogao da donese ekspresno u roku od sedam do osam dana, te da bi u slučaju da obje sudske instance odobre izručenje, Perković mogao da bude izručen u februaru. 

Njemačke optužbe odbacuje i Đurekovićev nekadašnji šef Zdravko Mustač. Obojica tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbinog operativca Vinka Sindičića. O izručenju Mustača sjutra će odlučivati sud u Velikoj Gorici. 

Perković i Mustač uhapšeni su 1. januara pošto je na snagu stupio evropski nalog za hapšenje, ali su u međuvremenu obojica puštena da odluku o izručenju čekaju sa slobode, uz izrečene mjere opreza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније