Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Mina business [ I. P. ]

13. 05. 2022. 10:25 >> 10:24
8

DRUGA OPCIJA OTPUŠTANJE

Radnicima kragujevačkog Fijata ponuđen rad u inostranstvu

Menadžment Fiatove fabrike u Kragujevcu počeo je razgovore sa dvije hiljade zaposlenih, kojima je ponuđeno da, zbog obustave proizvodnje, u naredne dvije godine rade u nekom od pogona Stellantisove grupacije u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji ili Njemačkoj.


Iz Samostalnog sindikata su kazali da je druga opcija otpuštanje, prenosi Capital.ba.

U tom sindikadu traže da se radnicima, za čijim radom je privremeno prestala potreba, ponudi opcija upućivanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa Zakonom o radu, jer Fiat izražava spremnost da nastavi rad u kragujevačkoj fabrici.

Oni traže da se upućivanje radnika u inostranstvo obavlja isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, a ne da se izbjegavaju odredbe tog zakona prisiljavanjem radnika da “dobrovoljno” prihvate ponuđene uslove, dobijene u neformalnoj formi.

Samostalni sindikat traži i da se radnicima, koji nijesu spremni da prihvate jednu od prethodne dvije opcije, ponude stimulativne otpremnine koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u toj oblasti.

Sindikat poziva radnike da prije izjašnjavanja zatraže od Fiata formalnu ponudu, jer papir koji su dobili to nije.

“Na sva druga, ishitrena i nametnuta rješenja, biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca“, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata FCA Srbija.

Početkom februara 30-ak radnika je otišlo u fabriku u Slovačkoj.

Fijat je dio multinacionalne kompanije Stellantis.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније