Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

15. 06. 2023. 16:22 >> 16:23

OSNAŽIVANjE NEZAVISNE KULTURNE SCENE

FIAT na skupu Evropske asocijacije nezavisnih teatara u Pragu

FIAT festival u pravcu internacionalizacije svojeg djelovanja i promocije crnogorske nezavisne kulture i pozorišne scene učestvovao je sa svojim predstavnikom na dvodnevnoj konferenciji koja se na poziv Evropske asocijacije nezavisnih teatara održala od 7. do 9. juna 2023. godine u Pragu u Češkoj.

Kako navode u saopštenju, ova dvodnevna konferencija održana u prepoznatljivom urbanom Centru za razvoj nezavisne kulture Vzlet u Pragu, organizaovana je sa ciljem pospješivanja dijaloga među nezavisnim akterima kulturne scene u polju izvođačkih umjetnosti, te iz potrebe da raspravi neke od ključnih problematičnih i neuralgičnih tačaka u razvoju ovog specifičnog polja kulture.

Na konferenciji učešče su uzeli predstavnici preko trideset evropskih država od kojih su pojedine i redovne članice ove prestižne međunarodne asocijacije koja je ujedno i krovna evropska mreža za komunikaciju i diseminaciju nezavisne pozorišne produkcije.

"Ključne poruke učesnika konferencije bile su usmjerene u pravcu osnaživanja društvene uloge i pozicije nezavisne kulture, te posebno umjetničke pozorišne scene koja u Evropi zauzima veoma značajno i istaknuto mjesto u konceptima svih participativnih kulturnih politika evropskih država. Posebno i zato, što se u evropskom kontekstu doprinos nezavisnog pozorišta u kreiranju ukupnog repertoarskog konteksta i pozorišnog ambijenta smatra posebno značajnim iz razloga diverziteta kulturne ponude, ali i specifičnosti i slobode umjetničkog izraza i komunikacije koje evropske zemlje izuzetno cijene - vrednujući prevashodno doprinos i ulogu nezavisnog sektora kulture u uspostavljanju održivog društvenog dijaloga", navode u FIAT-u.

Predstavnik FIAT-a na ovogodišnoj konferenciji, vanredni prof. dr Edin Jašarović (dugogodišnji urednik Creative Industry programa na FIAT-u) prvog dana skupa u plenarnom dijelu rasprave imao je priliku, prije svega da predstavi Crnu Goru, ali i sami kontekst crnogorske nezavisne kulture, kao i pitanja njenog aktuelnog statusa, dosadašnjeg razvoja, odnosno njenog stanja i uloge u razvoju crnogorskog pozorišta i crnogorske pozorišnog sistema.

"Pored dvodnevnih panela na konferenciji, praćenih generalnom skupštinom Evropske asocijacije nazavisnih teatara na kojoj je učestvovao i naš predstavnik, organizatori konferencije upriličili su i svojevrsni pregled (showcase) aktuelne evropske produkcije nazavisnog pozorišta koji se u formi večernjeg programa održavao na više adresa u gradu i to u Theatre Branik-u, Studio Alta, Divadlo Archa, i Azyl 78. pozorištu", navode u saopštenju.

Učešće na konferenciji uzeo je i aktuelni ministar kulture Republike Češke Martin Baksa, kao i predstavnici njihovog resornog ministarstva sa kojima su se u direktnoj komunikaciji razmjenjivala mišljenja o daljem razvoju i unapređenju odnosa javnih, privatnih i nezavisnih aktera u kulturi.

"Uz nadu da će naša nezavisna pozorišna scena i aktivne pozorišne grupe i produkcije iz Crne Gore uz aktivno učestvovanje i posredovanje FIAT festivala uskoro postati dio evropske porodice teatara i punopravni član ove prestižne evropske asocijacije, težnje FIAT festivala će i u narednom periodu, kao i do sada biti usmjerenje na osnaživanju aktera, međunarodne saradnje i komunikacije, te prepoznavanja crnogorske nezavisne scene i njenih predstavnika u evropskom kontekstu kulture", naglašavaju u direkciji FIAT Festivala 2023.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније