Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

19. 02. 2013. 20:40 >> 20:36

TRAŽE DJEDOVINU

Nasljednici: Andrićgrad je na našoj zemlji

Sedamnaest unuka, nasljednika višegradskog zemljoposjednika Pašana Hadžića, na čijoj zemlji je sagrađen Andrićgrad, neće odustati od svoje djedovine i iscrpit će sve pravne mogućnosti da vrate otetu zemlju.

Fuad Hadžić, Elzana Hasanbegović i Muhamed Pršeš, Pašanovi unuci, zajedno sa advokatom Esadom Hrvačićem, koji će ih zastupati u tužbi protiv Opštine Višegrad, Vlade RS i Emira Kusturice, zbog otete zemlje, danas su u Sarajevu novinarima pokazali i dokumentaciju kojom dokazuju da zemljište pripada njima.

Advokat Hrvačić je kazao da postoje neosporivi dokazi da je zemljište u vlasništvu porodice Hadžić.

"Imamo tu zemljište koje je bilo izuzeto iz nacionalizacije, to je oko 7.500 duluma zemlje, gdje su nasljednici bili upisani kao vlasnici u zemljišnjim knjigama, a sprovedena je i ostavinska rasprava. Ono što sam mogao vidjeti kroz dokumentaciju je da je uspostavljena nova metoda posjedovnog lista, gdje su stari zamijenili novim, u kojem je kao vlasnik upisana Opština Višegrad, da bi ona najvjerovatnije vlasništvo prebacila na pravnu osobu koja je graditelj", kazao je advokat nasljednika.

 

Hrvačić je dodao da njegove klijente niko nije kontaktirao prije gradnje niti im nudio bila šta drugo, već su ih jednostavno izbrisali iz posjedovnih listova i dodijelili zemlju drugom vlasniku.

Osim ovog zemljišta, porodica Hadžić ima i mnoge druge nekretnine u Višegradu, ali se sa njom također nezakonito postupalo. Unuk bogatog zemljoposjednika Muhamed Pršeš je kazao da je Andrićgrad osnova za pokretanje ostalih postupaka za vraćanje oko 5.000 duluma zemlje koja je bila u vlasništvu njegovog djeda.

Unuci Pašana Hadžića su kazali kako postoji zemljište koje im pripada, a na kojem je sagrađeno pravoslavno groblje i crkva, put...

Nasljednici su nekoliko puta istaknuli da ih ne zanima novac kao obeštećenje za imovinu, već da žele da im se vrati u vlasništvo ono što je pripadalo njihovom pretku.

Pršeš je nekoliko puta istaknuo kako je porodica ogorčena ponašanjem vlasti u RS-u, ali i generalno vlasti u BiH i njihovim odnosom prema Bošnjacima koji su se našli u sličnoj situaciji.

Nasljednici zemljišta iz Višegrada su novinarima pokazali nekoliko dokumenata koji potvrđuju ono o čemu govore, a kada je u pitanju sam Višegrad, istakli su da je on oduvijek bio multietnički grad i da takav treba ostati te da je nedopustivo da aktuelna vlast u RS-u i Višegradu otimanjem imovine Bošnjaka dovršava genocid i protjerivanja.

Klix.ba

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније