Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

16. 09. 2013. 15:10 >> 17:18

ZAGREB

EU uvodi sankcije Hrvatskoj

Članovi Evropske komisije podržali su prijedlog potpredsjednice zadužene za pravosuđe, državljanstvo i ljudska prava, Vivijen Reding, da se Hrvatskoj uvedu sankcije.To je za hrvatski portal index.hr potvrdila, portparolka Redingove, Mina Andrejeva.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, komesarka za pravosuđe Vivijan Reding i komesar za proširenje Štefan File u petak su obavijestili ostale članove EK o hrvatskom kršenju evropskog naloga za hapšenje i dobili podršku cijele Komisije da se aktivira član 39.

Uskoro će Komisija o tome obavijestiti zemlje članice jer član 39 predviđa konsulutacije s njima, ali ne mora od njih dobiti odobrenje za pokretanje zaštitnih mjera. Članice imaju deset dana da se oglase o tome, a zatim će se odlučiti koje će mjere biti preduzete protiv Hrvatske, prenosi HRT.

S obzirom na to da je Evropska komisija prije nekoliko dana jasno poručila da očekuje brzu i bezuslovnu promjenu lex Perković, moglo se pretpostaviti da će slijediti novi pritisci na Hrvatsku.

Reding je, kako navodi hrvatski javni servis, prije nekoliko dana već kovertirala popis mogućih kazni za Hrvatsku.

Sankcije bi se odnosile samo na područje pravosuđa i unutrašnjih poslova, navodi HRT, što bi, vjerovatno uticalo na usporavanje ulaska Hrvatske u Šengen.

Hrvatsko Mnistarstvo pravosuđa najavilo je da bi već ove sedmice Vladi mogao biti upućen izmijenjeni zakon, prema kojem bi se 15. jula iduće godine ukinulo ograničenje primjene evropskog naloga za hapšenje za zločine počinjene poslije avgusta 2002.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније