Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

09. 05. 2019. 10:31 >> 10:37

EU DOBILA SPOR SA HRVATSKOM

Deponijom kod Šibenika prekršili Direktivu o otpadu

Sud Evropske unije presudio je da Hrvatska nije ispunila obaveze iz evropske Direktive o otpadu, jer nije obezbijedila zaštitu zdravlja ljudi i okoline, zbog "crnog brda" u Biljanima Donjim, u blizini Zadra, gdje je deponija sa 140.000 tona otpada iz bivše Fabrike elektroda i ferolegura (TEF) iz Šibenika.

U tužbi koju je protiv Hrvatske podnijela Evropska komisija 2. maja, Sud Evropske unije je presudio da Hrvatska nije ispunila obaveze iz Direktive o otpadu zato što nije preduzela mjere u vezi sa "sanacijom ilegalnog 'crnog brda' na području Biljana Donjih", u blizini Zadra, prenosi Indeks.

Od 2010. godine na toj je lokaciji na zemljište koje nije uređeno za odlaganje otpada u blizini porodičnih kuća odložena šljaka koju Hrvatska nije klasifikovala kao otpad, a nijesu preduzete ni mjere zaštite podzemnih voda i sprečavanja širenja prašine u okolinu.

Šljaka je dovožena prilikom sanacije bivše Fabrike elektroda i ferolegura iz Šibenika i od tada se mještani žale, a Evropska komisija Hrvatsku je 2014. godine prvi put upozorila na njene obaveze.

Nakon što do aprila 2018. godine otpad nije bio saniran, Evropska komisija je protiv Hrvatske podnijela tužbu, a nakon postupka sud je utvrdio da su osnovana sva tri tužbena zahtjeva.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније