Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug, objavila B.B. ]

11. 11. 2019. 14:02   >>  14:05 13

ISTRAŽIVANJE EUROSTATA

Hrvati i Bugari najnezadovoljniji životom u EU

Hrvati i Bugari spadaju među najnezadovoljnije građane Evropske unije, dok su na ljestvici zadovoljstva životom na prvom mjestu Finci, a iza njih po optimizmu slijede Austrijanci, pokazuje novo istraživanje Eurostata.

Naime, s prosječnom opštom ocjenom kvaliteta života od samo 6,3 u 2018. godini, Hrvati su zadovoljniji jedino od Bugara, koji su kvalitetu života dali prosječnu ocjenu 5,4.

Oni naglašavaju kako se ocjene kvaliteta života kreću u rasponu od nule, koja označava potpuno nezadovoljstvo, pa do 10, što je ocjena za potpuno zadovoljstvo.

Inače, prosječna ocena kvaliteta života građana EU u 2018. godini je iznosila 7,3, što znači da kvalitet svog života Hrvati ocjenjuju slabije od prosjeka Unije, pokazuju podaci Eurostata.

Dok je zadovoljstvo kvalitetom života u Bugarskoj lani u odnosu na 2013. godinu, kada je ocijenjeno s 4,8 poraslo, zadovoljstvo životom u Hrvatskoj u istom je razdoblju stagniralo, odnosno prosječna ocjena ostala je ista, 6,3.

Trend stagnacije ocjene životnih prilika u EU u istom razdoblju ima još samo Belgija, čiji su građani, međutim, zadovoljniji načinom života od Hrvata, budući da kvalitet života ocjenjuju sa 7,6, što je iznad prosjeka EU.

Glavni razlog nezadovoljstva Hrvata, je kako se čini, fiansijski, jer kako pokazuje istraživanje, vlastitu finansijsku situaciju Hrvati ocjenjuju prosječnom ocjenom 5,2, što je jedna od najnižih ocjena u EU.

Međuljudskim odnosima manje od Hrvata zadovoljni su samo Grci i Bugari.

Na Unijinoj ljestvici zadovoljstva životom na prvom su mjestu Finci, koji kvalitet svog života ocjenjuju sa 8,1. Po optimizmu slijede Austrijanci, koji su kvalitet vlastitog života prošle godine ocijenili prosječnom ocjenom 8,0.

Najzadovoljniji ličnim finansijama su, pokazuje istraživanje Evrostata, Danci i Finci, koji su svoju finansijsku situaciju ocijenili prosječnom ocjenom 7,6.

Najviše zadovoljstva ličnim odnosima pokazali su, pak, Maltežani, Austrijanci i Slovenci, koji su tu komponentu života ocijenili prosječnom ocjenom 8,6.

Slovenci i inače spadaju među zadovoljnije građane EU. Naime, ukupni kvalitet života oni su ocijenili sa 7,3, što je na nivou prosjeka EU.

Blizu prosjeka EU Slovenci su i po ocjeni finansijskog stanja, koje su ocijenili sa 6,3, pokazuje istraživanje Eurostata.

 

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније