Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: HRT/Objavio: I. P. ]

24. 07. 2019. 13:05   >>  19:14 32

DVOJICA RANJENA

Hrvatski vojnik umro nakon napada u Kabulu

Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta NATO misije "Resolute Support u Avganistanu preminuo je danas od teških povreda zadobijenih u napadu bombaša samoubice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske.

"Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, rođenom 1992. godine, koji je u Avganistanu bio angažovan na poslovima savjetovanja i mentorisanja Avganistanskih bezbjednosnih snaga. Pripadniku je nakon stradanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine povreda, u bolnici je preminuo. Istraga o jutrošnjem napadu je u toku", navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, a osim preminulog ranjena su još dva hrvatska vojnika.

Vojnik, koji je preminuo, zadobio je teške povrede glave. Ostala dvojica vojnika imaju teže povrede, ali su van životne opasnosti.

Riječ je o izolovanom napadu, a ostali pripadnici hrvatskog kontingenta u Avganistanu su na sigurnom.

To je na vanrednoj pres konferenciji saopštio potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević, rekavši da je o događaju obavijestio i premijera i predsjednicu Hrvatske.

"Riječ je o, kako se navodi, izolovanom napadu, a ostali pripadnici hrvatskog kontingenta u Avganistanu su na sigurnom", rekao je potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević, prenosi HRT.

Napad na hrvatske vojnike, uoči početka sjednice Vlade RH, komentarisao je premijer Andrej Plenović.

"Mi naravno osuđujemo napad koji se dogodio. Naši su časnici HV-a u kontaktu s porodicama hrvatskih vojnika, njima se pruža medicinska pomoć", rekao je Plenković, dodajući da je u pitanju prvi ovakav napad na hrvatske vojnike.

"U svakom slučaju u ovom incidentu - prvom ovakve vrste i razmjera u šesnaestogodišnjoj prisutnosti pripadnika HV-a, najprije u okviru operacije ISAF, a sada i u okviru operacije 'Odlučna podrška', 99 naših pripadnika je trenutno u Avganistanu, nijesmo do sada zabilježili ovakav napad s ovakvim posljedicama", rekao je Plenković.

Na presu je saopšteno da su se hrvatski vojnici kretali u tri vozila.

U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubicom u vozilo Hrvatske vojske.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније