Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

10. 04. 2019. 09:45 >> 09:45
7

RAMA UVJEREN

Sporiji put ka EU škodi balkanskim zemljama

U balkanskim zemljama je gora situacija nego prije dvije godine što je posljedica usporavanja proces priključenja Evropskoj uniji (EU), rekao je albanski premijer Edi Rama u intervjuu za Frans pres.


Ta veza može da se uspostavi bez najmanje sumnje, rekao je Rama za francusku agenciju ove nedjelje u Tirani u razgovoru koji je objavljen danas.

Frans pres podsjeća da su Crna Gora i Srbija počele pregovore o priključenju EU, dok Albanija i Sjeverna Makedonija očekuju da će taj proces početi u junu, kao i da Bosna i Hercegovina i Kosovo takođe žele da se priključe Uniji.

Međutim sa približavanjem evropskih izbora svi imaju sve manje osjećaja da su dobrodošli, a više evropskih zvaničnika, posebno francuskih, izrazili su rezerve prema proširenju Unije na Balkan suočeni sa javnim mnjenjem koje je nije za proširenje na te siromašne zemlje.

Rama je rekao da može da ih razume u kontekstu porasta evroskepticizma i populizma.

On je, međutim, upozorio da taj zastoj nije bez posljedica i podsjetio na upozorenje predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da ukoliko se Balkanu oduzme perpsektiva pristupanja Uniji, EU će se suočiti sa onim što su već imali tokom 1990-ih, deceniju sukoba na Balkanu.

"Reći Evropa ili rat je vrlo jasna definicja regiona u kome su jedni sa drugima vrlo loše živjeli vjekovima", rekao je Edi Rama.

On nije govorio dramatičnim riječima kao Junker, ali je naglasio da danas na Balkanu nije tako dobro kao prije dvije godine, prenosi Frans pres.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније