Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: M.M ]

30. 11. 2018. 13:14 >> 12:49
17

SUD BIH

Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su se u ponovljenom postupku teretili za zločin nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca, javlja portal Klix.ba.

 

Drugi put Naser Orić i Muhić su oslobođeni optužbi za ubistvo Milutina Miloševića i Mitra Savića u selima Lolići i Kunjerac.

Ponovni postupak trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine. Na suđenju je ponovo saslušan zaštićeni svjedok O-1 koji je promijenio svoj iskaz u odnosu na izjavu datu 2014. godine.

Advokati su bazirali svoju odbranu upravo na ovom dijelu kazavši kako je zaštićeni svjedok mijenjao iskaze u bitnim dijelovima svaki put kada je saslušan.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ratne zločine.

Prije izricanja presude stotine građana se okupilo ispred Suda BiH, kako bi Oriću i Muhiću iskazali podršku u ovom procesu.

Orić je uhapšen 10. juna 2015. godine na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Odbrana je od Haškog tribunala tražila obustavu postupka protiv Orića za ratne zločine u Srebrenici, s obzirom na to da mu je već suđeno za te zločine. Tribunal u Hagu je odbio zahtjev odbrane.

Haški tribunal je Orića 2008. godine pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније