Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Slobodna Evropa ]

01. 07. 2023. 20:22 >> 20:41
1

PATRIJARH U BRATUNCU

"Treba čuti i o stradanju Srba, neko se osilio da to nije tragedija ali bol je isti za sve"

Iz Kancelarije Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) odali su poštu 1. jula srpskim civilnim žrtvama iz Podrinja u ratu u BiH od 1992. godine do 1995. godine. 

"Ovo je dan da se prisjetimo žrtava strašnog nasilja, da se poklonimo s poštovanjem u sjećanju na njih, i da se obavežemo da radimo na pomirenju i izgradnji budućnosti bez nasilja“, saopštio je OHR.

Kako je prenijela agencija Beta, u Bratuncu je obilježena 31 godina od stradanja više od 3.200 Srba na području Podrinja tokom rata u BIH.

Predstavnici bh. entiteta Republika Srpska (RS) 1. jula su u Bratuncu položili vijence i odali poštu žrtvama kojih je, prema podacima RS, ubijeno 3.276 - među kojima je bilo 43 djece.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković rekao je nakon pomena na bratunačkom groblju da je hrišćanski praštati ali da zločine treba pamtiti.

"Ne očekujem kaznu za zločince dok međunarodni sudovi i Sud Bosne i Hercegovine sude prema nacionalnoj pripadnosti. Kada Republika Srpska sama bude odlučivala o svojoj sudbini, sve zločince izvešćemo pred lice pravde“", dodao je Višković.

Na istoku BIH, u selima Zalazje i Sase, Biljača i Zagoni u opštini Bratunac 12. jula 1992. godine ubijeno je 69 vojnika i civila srpske nacionalnosti, dok je tada i nestalo 22 Srba.

Dio njihovih posmrtnih ostataka pronađen je u masovnoj grobnici 10. juna 2011. godine prilikom traženja bošnjačkih žrtava iznad naselja Vidikovac, na periferiji Srebrenice. Desetoro nestalih još nije pronađeno.

Za ubistva Srba u Podrinju nije odgovarao niko pred bh. sudom ni Hagu.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije naveo je da treba čuti i o stradanju Srba.

"Neko se osilio da to nije tragedija i zločin. Bol je isti za svakog čoveka, osjeća ga svaka majka, bol nema ni naciju ni vjeru", rekao je patrijarh u Bratuncu.

Branimir Kojić, predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, rekao je da su Srbi u Podrinju ubijani sistemski.

"Prekrajanjem istorije i unižavanjem srpskih žrtava one se ponovo ubijaju“, dodao je Kojić.

Optužene za te zločine, komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika tih snaga Sabahudina Muhića, Sud Bosne i Hercegovine 2018. godine pravosnažno je oslobodio. Bili su optuženi da su u Zalazju, Lolićima i Kunjercu ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Orić je 2008. godine pred Haškim tribunalom pravosnažno oslobođen krivice za zločine nad Srbima u Srebrenici od 1992. godine do 1993.  godine. Prethodno je Orić pred tim međunarodnim sudom 2006. godine prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora jer nije spriječio zločine nad Srbima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније