Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

29. 11. 2018. 13:59 >> 13:34

EVROPSKI PARLAMENT

Usvojene rezolucije o Srbiji, Kosovu, Makedoniji, Albaniji

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas u Briselu rezoluciju u kojoj se ocjenjuje da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama, ali da je od ključnog značaja da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati.

Evropski parlament je usvojio i šest od ukupno osam predloženih amandmana na dokument koji je sačinio izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

U usvojenoj rezoluciji "pozdravlja se postojano angažovanje Srbije na putu ka uključenju u Evropsku uniju".

Takođe se ističe "izvjestan napredak" u reformi pravosuđa i traži da srpske vlasti pospješe reforme vladavine prava, a posebno da obezbijede nezavisnost i efikasnost sudstva i ojačaju borbu protiv korupcije.

Rezolucija se oslanja i razmatra ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozdravlja napore za normalizaciju odnosa s Prištinom, uz stav da "svaki dogovor o tome može biti prihvatljiv samo ako se o njemu dogovore obje strane", i ako se njime očuvaju stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Evroposlanici "ukazuju na tekuću raspravu i izjave o mogućim korekcijama granica između Srbije i Kosova, uključujući razmjenu teritorija" i "ističu višenacionalnu strukturu Kosova i Srbije" i kažu da "etnički čiste države ne treba da budu cilj u regionu".

U tom dokumentu se "podvlači važnost stvaranja Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom" na Kosovu, i sprovođenje svih dogovora, uključujući sporazum o energetici.

U dokumentu se "neopozivo osuđuje ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i naglašava nužnost saradnje kosovskih i srpskih istražitelja, kao i međunarodna podrška, da bi se počinioci ubistva priveli pravdi".

Srbija se poziva da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku s politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji, i da postepeno s Unijom uskladi i svoj vizni režim.

U rezoluciji o Kosovu, izvjestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes, pozivaju se kosovska vlada i opozicija da zajedno rade kako bi sproveli reforme vezane za EU u kojima je, prema posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku Kosova na putu ka EU, ostvaren ograničen uspjeh.

U rezoluciji se pozdravlja usvajanje zakona u okviru Evropske reformske agende (ERA) i ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Istovremeno se ukazuje na važnu ulogu davanja vizne liberalizacije Kosovu, bez nepotrebnog odlaganja, radi unapredjenja stabilnosti.

Pet članica EU koje nijesu priznale Kosovo pozivaju se da ga priznaju kako bi mu se olakšali odnosi sa Srbijom. Navodi se da "razmjena teritorije" može da bude prihvatljivo rješenje samo ako je međusobno dogovoreno i u skladu sa međunarodnim pravom i regionalnom stabilnošću.

Evropski parlament poziva na međupartijski konsenzus na Kosovu koji bi doprinio bržem sprovođenju fundamentalnih reformi.

U rezoluciji o Makedoniji izvjestioca Ive Vajgla ta zemlja je pohvaljena zbog snažne posvećenosti reformama ali je ukazano na neke bojazni koje je navela i Komisija, poput organizovanog kriminala i podjele vlasti.

Vlada u Skoplju se posebno ohrabruje da poštuje ishod referenduma o imenu zemlje u skladu sa sporazumom sa Grčkom iz juna 2018.

Članice EU, koje su i članice NATO, pozivaju se da podrže pristupanje Makedonije Alijansi kao korak ka većoj sigurnosti i političkoj stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.

Rezolucija o Albaniji izvjestioca Knuta Felkenštajna vodi se da je Albanija na putu ka EU ostvarila napredak u pet ključnih prioriteta za tu zemlju, ali da su korupcija i politička nestabilnost i dalje prisutni, što znači da zemlja ne može da krene dalje od rane faze pretpristupnih priprema.

Evropski parlament pozdravlja kontinuirani napredak Albanije u EU reformama, posebno u pravosuđu.

Pohvaljeni su jačanje pravnog i institucionalnog okvira, kao i napredak u borbi protiv organizovanog kriminala.

Kako bi se održao tempo reformi, u rezoluciji Evropski parlament poziva Savjet da otvori pregovore o pristupanju sa EU bez odlaganja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније