Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

01. 10. 2018. 13:27 >> 13:07
4

MOGERINI I HAN

Odluka je na parlamentu Makedonije

Čelnici Evropske unije, Federika Mogerini i Johanes Han saopštili su da poslije referenduma u Makedoniji "parlament treba da povuče sljedeće korake oko primjene sporazuma o imenu i odluči o usvajanju ustavnih promjena".

Na pitanje novinara da li Evropska komisija smatra da li je referendum u Makedoniji uspio ili ne, portpartol Komisije Margaritis Šinas je na redovnom brifingu uzvratio da je "referendum dao rezultat".

Visoka predstavnica EU Mogerini i evropski komesar za proširenje Han su u saopštenju naveli da je na referendumu "velika većina onih koji su ostvarili svoje pravo glasa rekla 'da' sporazumu iz Prespe o imenu i njihovom evropskom putu".

U saopštenju se navodi da su "građani Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije imali priliku da glasaju o budućnosti svoje zemlje" i podvlači da je to "istorijska prilika ne samo za pomirenje u regionu, već i za odlučjuće korake na njihovom putu ka Evropskoj uniji".

Vođa grupe socijalista u Evropskom parlamentu Udo Bulman je istovremeno saopštio da je ta politička grupacija "zadovoljna što je većina (na referendumu) podržala sporazum premijera Zaeva i Ciprasa... čime su Skoplju otvorena vrata EU I NATO", iako "nažalost referendum nije dostigao 50 odsto" glasača.

Bulman u ime evropskih socijalista navodi da je "neviđena kampanja dezinformacija" obeshrabrila mnoge ljude da glasaju i da su djelovi opozicije koja pripada Evropskoj narodnoj partiji i predsjednik zemlje bojkotovali referéndum i ponovo pokazali da su oportunisti i kratkovidi nacionalisti.

U saopštenju grupe socijalista se navodi i "posebna zabrinutost zbog izvještaja o ruskom uplitanju u izborni proces" i dodaje da "ti izvještaju moraju da se provjere".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније