Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 10. 2018. 20:33 >> 20:13
4

IVANOV PORUČIO

Neuspjeh referenduma, vrijeme za odgovornost

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je ocijenio da referendum o sporazumu o rješavanju spora s Grčkom nije uspio i istakao da vladajuća većina treba da ponese odgovornost za taj neuspjeh.

"Realnost je da referendum nije uspio. Narod je neizlaskom na referendum odbacio sporazum iz Prespe. Ta oduka građana obavezuje i parlament treba da je poštuje", rekao je Ivanov novinarima.

On je upozorio vladu lidera SDSM Zorana Zaeva da ne potcjenjuje suverenu volju naroda izraženu na referendumu i da, kako je rekao, ne pokušava da izmijeni realnost - neuspjeh referenduma.

"Izlaznost od 36,9 odsto nije volja naroda, već je to onih 69 odsto koji nijesu izašli da glasaju", rekao je Ivanov, i naglasio da je "vrijeme za odgovornost pred makedonskim narodom".

Ivanov smatra da je vlast svela podršku za EU I NATO na oko 37 odsto i da je manipulisala građanima.

"Podršku EU i NATO sa 80 odsto, sveli ste na samo 36,9 odsto. Manipulišete našim građanima, a našim evropskim i evroatlantskim partnerima plasirate lažne vijesti", rekao je makedonski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Makedonija treba da ide u EU i NATO, ali reformama, a ne pritiscima i ucjenama.

"Potrebne su prvo reforme u sudstvu i borba protiv korupcije i klijentelizma. Drugi izazov je da izgradimo nov nacionalni koncenzus. Ovo je pouka svim partijama", rekao je Ivanov novinarima povodom rezultata referenduma.

Predsjednik, koji je i sam bojkotovao referendum, čestititao je "makedonskom narodu, Albancima, Turcima, Srbima, Romima, Bošnjacima i Vlasima zbog njihove odluke".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније