Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina, Objavila: R.P. ]

01. 10. 2018. 18:39   >>  18:19 1

DEDOVIĆ O MAKEDONIJI

NATO i EU doprinijeli neuspjehu referenduma

Razlozi za apstinenciju i veoma skroman broj birača izašlih na referendum u Makedoniji o promjeni imena te države mogu se naći na različitim adresama, a među njima su i NATO i Evropska unija (EU), ocijenio je izvršni direktor Alfa centra, Aleksandar Dedović.

Dedović je agenciji MINA kazao da su kompletna atmosfera i rezultat referenduma u Makedoniji još jednom pokazali i potvrdili dijagnozu od koje hronično boluju društva cijelog regiona.

Kako je naveo, sva specifičnost političke, ekonomske, socijalne, bezbjednosne i integracione realnosti, te prilično opterećene i umorene države, ne može se posmatrati izdvojeno iz regionalne, pa i šire geopolitičke slike.

"Razloge za apstinenciju i veoma skroman broj birača izašlih da odgovore na pitanje od najvećeg značaja za svoju budućnost, možemo pronaći na različitim adresama, a dvije od njih su sigurno NATO i EU“, smatra Dedović.

Prema njegovim riječima, dvije i po decenije uslovljavanja susjedne Grčke oko imena je sigurno ostavilo dubog trag, pa i krizu identiteta u toj državi koja, kako je kazao Dedović, po svemu zaslužuje punopravno članstvo.

"Ovaj period je ostavio i prostora da sami građani preispitaju potrebnost integracija u Savez i buduću “izgradnju i jačanje odbrambenih kapaciteta” sa prilično ne baš ljubaznim susjedima, koji ne kriju svoj stav i od kojeg ne odstupaju“, rekao je Dedović.

Sada je, smatra on, veoma izazovno i mnogostruko složenije povratiti entuzijazam i euforiju ka integracijama u evroatlantske strukture kod građana, nego je stvarati od početka.

"U namjeri da i dočekaju novu članicu sa ovih prostora, i NATO i EU moraju ozbiljno fokusirati pažnju na kompletan region, uvažavajući naše specifičnosti, a na prvom mjestu odomaćeno shvatanje demokratije, izbornog prava i duboko ukorijenjene navike ili našeg omiljenog stila života – korupcije“, zaključio je Dedović.

Makedonska Državna izborna komisija saopštila je da je na referendumu u Makedoniji o imenu države glasalo 36,11 odsto birača.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније