Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

21. 09. 2018. 19:14 >> 18:55
2

DA POŠTUJU SPORAZUM

EU upozorila Prištinu i Tiranu

Priština i Tirana su u obavezi da u potpunosti poštuju odredbe Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na korektno upravljanje granicama, upozorila je portparolka EK, Maja Kocijančić.

"I Kosovo i Albanija su se obavezali na korektno upravljanje granicama i graničnim prelazima uz puno poštovanje uslova koji proističu iz EU Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mi očekujemo da se oni ponašaju u skladu sa tim”, poručila je Kocijančić.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, povodom poziva direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, da se Brisel izjasni o najavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o ”otvaranju granice između Kosova i Albanije od Nove godine”, Kocijančić kaže da EU obično ”ne komentariše komentare”, ali i istakla da je u "trenutku kada predsjednici Vučić i Tači nastavljaju rad u okviru dijaloga neophodno izbeći sve provokativne (ili one koje tako zvuče) izjave ili akcije".

"Posao na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji mora biti obostrano prihvatljiv i u skladu sa međunarodnim pravom, je kompleksan i težak proces, a dvijema stranama je potrebno prostora za diskusije i mirna atmosfera gdje će mudrost i liderstvo preovladati”, poručila je Kocijančić.

Portparolka Evropske komisije dodala je da EU radi sa svim partnerima na Zapadnom Balknu na boljim uslovima za trgovinu, na pitanju mirgacija, upravljanja granicama i bezbjednosti.

Napmenula je da su na samitu u Sofiji svi lideri iz regiona potvrdili posvećenost uspostavljanju regionalne ekonomske zone koja će obezbijediti unutar regionalnu trgovinu i ubrzati privredni rast i napredak.

Dodala je da je EU investirala u poboljšanje objekata na granicama i graničnim prelazima u cijelom regionu kao i da je Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu inicirala sporazume sa Albanijom, Makedonijom i Srbijom.

”Naši zajednički napori sa svim prtnertima na Zapadnom Balkanu i dobra saradnja u cilju poboljšanja trgovine u regionu, kao i obezbeđivanjen uslova za bezbjedni i funkcionalan bezvizni režim su na snazi i od ključne su važnosti za EU”, zaključila je Kocijančić.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније