Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 08. 2018. 13:51 >> 13:36
14

AMBASADORKA VB

Beograd i Priština da se ne bave taktikom

Ambasadorka Velike Britanije u UN Karen Pirs pozvala je Prištinu i Beograd da se ne bave previše pitanjem taktike u Savjetu bezbjednosti UN.

Kako je dodala, Beograd i Priština treba da uz pomoć EU ulože sve napore u normalizaciju odnosa, jer je to jedini način da napreduju u evropskim integracijama.

"Želim da podstaknem obje strane da se ne angažuju previše oko taktika u Savjetu bezbjednosti UN već da se okrenu višim ciljevima i da ulože sve napore sa visokom predstavnicom EU kako bi normalizovali odnose", rekla je Pirsova na sinoćnjoj konferenciji za novinare poslije prve sjednice Savjeta bezbjednosti UN pod predsjedavanjem Britanije.

Na pitanje novinara o izostavljanju rasprave o redovnom izvještaju o radu Unmika iz dnevnog reda Savjeta bezbjednosti UN za avgust Pirsova je rekla da Savjet bezbjednosti treba da se fokusira na najhitnija pitanja međunarodnog mira i bezbjednosti, a da pitanje Kosova, iako je i dalje veoma važno evropsko regionalno pitanje, više nema intenzitet kao 1999, koji zahteva redovne sastanke u SB UN.

"Razgovaramo sa srpskom i ruskom stranom o malo usmjerenijim sastancima, još nijesmo došli do zaključka, ali nastavićemo da razgovaramo, to je naš cilj... da pokušamo da postignemo razuman zaključak prihvatljiv za sve i onda se možemo vratiti u SB UN", dodala je.

Britanska ambasadorka je naglasila da je najvažnije da Srbija i Kosovo, zajedno sa EU koja im pomaže, ostvare napredak u normalizaciji odnosa jer će samo kroz normalizaciju odnosa moći da ostvare napredak u integraciji u EU, što je od "vitalnog značaja za oba naroda i obje privrede".

Savjet bezbjednosti je od 10. juna 1999, kada je usvojena Rezolucija 1244, redovno razmatrao izvještaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu i radu Unmika. Poslednja takva sjednica održana je 14. maja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš dostavio je članicama izvještaj o Kosovu i za period od 16. aprila do 15. jula, a rasparava o tom izvještaju, prema juče objavljenom programu, neće biti održana tokom avgusta.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje odranije se zalažu za promjenu formata i dinamike sjednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu prijetnju po međunarodni mir i bezbjednost.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije riješeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromijenjenom mandatu.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније